Bani în plus pentru reparația Bibliotecii Centrului Național de Studii din Ipotești

Bani în plus pentru reparația Bibliotecii Centrului Național de Studii din Ipotești

Costurile suportate de Consiliul Județean (CJ) pentru efectuarea reparațiilor Bibliotecii Centrului Național de Studii „Mihai Eminescu”, din localitatea Ipotești, au fost majorate cu circa 800.000 de lei.

Plenul a adoptat, în ședința ordinară de miercuri, alinierea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului la prețurile aferente lunii septembrie. Astfel, dacă devizul general aprobat în luna august indica o investiție de 1.719.722,40 lei, cheltuielile actuale se ridică la o valoare de 2.528.697,69, inclusiv TVA.

Clădirea Bibliotecii se confruntă cu pierderi de energie, cauzate de starea elementelor exterioare, asupra cărora nu s-a intervenit decât prin reparații curente la pereți, ferestre și acoperiș. Pe de altă parte, corpul nu corespunde normelor sanitare. 

„Sunt spații insalubre, care nu mai corespund destinației pentru care aceasta a fost pusă în funcțiune, respectiv cea de bibliotecă a unui ansamblu cultural și literar. Imobilul prezintă fisuri atât la interiorul, cât și la exteriorul clădirii. Acestea se datorează și instabilității terenului de fundare. De asemenea, se constată lipsa unui sistem de drenare a apei pluviale de la stâlpii fundației, precum și faptul că rosturile între tronsoane nu sunt asigurate până la acoperiș, inclusiv igrasie la nivelul tavanului și a pereților. Totodată, șarpanta din lemn este foarte degradată din cauza infiltrațiilor de apă, iar trotuarul clădirii este inexistent pe anumite zone”, se arată în referatul înaintat consilierilor județeni.

Lucrările de reparație sunt necesare pentru reducerea consumurilor energetice, modernizarea spațiilor, stoparea degradării construcțiilor și instalațiilor, dar și pentru reducerea costurilor de întreținere.

 

Spune-ne opinia ta