Administrația municipiului Botoșani demarează consultări publice pe tema proiectelor de reabilitare a căilor de rulare a tramvaielor. O singură ofertă financiară a fost menținută de constructori în negocierile directe, iar aceasta impune contractarea unui credit bancar, în vederea asigurării unei contribuții de circa 67 de milioane de lei din bugetul local.
Primarul orașului, Cosmin Andrei, s-a poziționat în favoarea renunțării la acest proiect, derulat cu fonduri europene, pentru ca gradul de îndatorare a Primăriei să permită cofinanțarea altor investiții. În schimb, edilul susține eliminarea rețelei de șine de tramvai și achiziționarea unor autobuze electrice. Decizia finală, spune el, va ține cont de opinia cetățenilor.
„În urma licitației organizate și a negocierii pe care am avut-o, una dintre firme nu a mai participat la negocierea directă, iar cea de a doua și-a menținut oferta, ceea ce înseamnă că astăzi avem nevoie de 67,3 de milioane de lei, ca să ducem la bun sfârșit acest proiect. Și vin în fața dumneavoastră cu o rugăminte: să ne ajutați în efectuarea unei consultări publice, în care să întrebăm cetățenii dacă își mai doresc tramvaie în aceste condiții, cu o contribuție a municipiului Botoșani de 67 de milioane de lei, sau dacă renunțăm la acest proiect și așteptăm următorul exercițiu financiar, unde vom fi eligibili pentru schimbarea transportului public și achiziției de autobuze electrice”, a declarat Cosmin Andrei.
Mai exact, oferta financiară menținută este depusă de asocierea SC Conest SA, SC POD Proiect SRL și SC Mari Vila COM SRL. Pentru traseul 101, bugetul de reabilitare este de 74,5 milioane de lei, iar gruparea a pretins suma de 106,6 milioane de lei, în timp ce bugetul pentru traseul 102 este 73,4 milioane de lei, iar asocierea solicită peste 108,5 milioane. Sumele stipulate nu includ TVA.
Municipalitatea va trebui să suporte o cofinanțare care depășește de trei ori bugetul anual de dezvoltare a orașului, atrage atenția edilul-șef.
„Vom avea consultări cu cetățenii pentru a ajunge la o concluzie, pentru că această sumă consistentă presupune obligatoriu contractarea unui împrumut. Nu vedem niciun orizont optimist pentru suplimentarea sumelor de la ADR Nord-Est sau printr-un sprijin al Guvernului, prin care contribuția noastră să fie diminuată. (...) Avem nevoie de un împrumut consistent, care poate priva generațiile viitoare de la dezvoltare așa cum o consider oportună la momentul respectiv. Este o sumă care reprezintă de aproximativ trei ori bugetul anual de dezvoltare a municipiului Botoșani”, a explicat Andrei.
El menționează că există, de asemenea, riscul ca implementarea proiectului european să nu se înscrie în termenul limită de 31 decembrie 2023, iar municipalitatea ar putea fi nevoită să returneze toate sumele cheltuite până la momentul respectiv.
„Tramvaiele nu au o tradiție prea mare în Botoșani. Au fost introduse după Revoluție, a reieșit acest lucru atunci când s-au depus proiectele de finanțare prin studiile de mobilitate, studiile de trafic, dar nu înseamnă că societatea nu evoluează și nu putem avea alte mijloace de transport. Este eficient, este modern, este binevenit un transport public tip tramvai, dar nu cu orice preț. Nu ne putem împrumuta ca să nu mai facem nimic în municipiul Botoșani, să nu mai avem bani de contribuții pentru următoarele proiecte europene, pentru că și acolo avem nevoie de cofinanțare și s-ar putea să ajungem în situația să nu avem cofinanțare de 2, 5, 10% pentru că ne-am împrumutat să finalizăm acest proiect cu tramvaie. Iar această contribuție duce la rezultate foarte bune. Sunt proiecte de viitor, de anvergură, pentru care trebuie să punem puțini bani”, a explicat primarul municipiului Botoșani.
Oficialul a precizat că nu poate fi obținut sprijin din partea Consiliului Județean, întrucât bugetul instituției este suprasolicitat de contribuții pentru investiții în infrastructura rutieră și sanitară. „Era epuizat, pentru că nu suportă bugetul intervenții pe toată lungimea căilor de rulare a tramvaiului”, a spus acesta.
„Atunci când s-a organizat licitație, în urma negocierii directe, dacă ar fi fost o ofertă rezonabilă puteam analiza acest credit, pentru că sprijin în continuare transportul ecologic în municipiul Botoșani, dar nu cu orice preț. Valoarea este foarte mare. Această sumă presupune renunțarea la foarte multe contracte de investiții pe municipiul Botoșani, iar atunci când am candidat am promis botoșănenilor că vom avea un oraș la periferie ca în centru, nu schimbarea șinelor de tramvai”, a conchis Cosmin Andrei.
Primăria municipiului Botoşani a semnat un contract de finanţare în valoare de 180 de milioane de lei pentru reabilitarea căilor de rulare a tramvaielor.