Soluții ale autorităților din Botoșani la creșterea prețului la energie. Investesc masiv în energie verde

Soluții ale autorităților din Botoșani la creșterea prețului la energie. Investesc masiv în energie verde

La Botoșani, în nordul extrem al României, pe fondul scumpirilor la electricitate, se investește masiv în energie verde. Mai multe localități, inclusiv Consiliul Județean, bagă bani în parcuri fotovoltaice sau surse alternative de încălzire.

Facturile tot mai mari la energie electrică, dar și spectrul unui nou val de scumpiri face ca primăriile din Botoșani să se gândească tot mai mult la surse alternative de energie, mai ales pentru alimentarea instituțiilor publice și a iluminatului public. 

Parcuri fotovoltaice în orașele mici ale județului

Deja două orașe mici din județul Botoșani au investit în surse de energie verde. Este vorba despre Săveni și Darabani, acolo unde au fost amenajate două parcuri fotovoltaice pentru iluminatul public, dar și pentru instituțiile publice, scrie publicația Adevărul.

La Săveni, un oraș mic, aflat la 40 de kilometri de municipiul Botoșani, a fost construit un parc fotovoltaic pe o suprafață de 70 de ari, la marginea localității. Panourile au o putere instalată de 165 de kwh. Investiția s-a ridicat la 150.000 de euro și a fost realizată, pe de o parte, cu fonduri norvegiene, iar, pe de altă parte, cu bani din bugetul Primăriei. Parcul fotovoltaic aduce o economie de aproximativ 40%, la facturile la curent.  În plus, iluminatul public a fost dotat cu corpuri de iluminat LED, iar economia, spun edilii din Săveni, depășește 60%.

La Darabani, în cel mai nordic oraș din România, autoritățile locale au decis să facă o investiție asemănătoare. Mai precis, este vorba tot despre un parc fotovoltaic, la marginea orașului. Investiția Primăriei Darabani a fost realizată cu o finanțare elvețiană de peste 3 milioane de lei. Panourile fotovoltaice au o putere instalată de peste 450 de kw. Prin această investiție, dar și prin reabilitarea totală a iluminatului public, autoritățile din Darabani speră să obțină o economie de măcar 40% la facturi. 

Pompe de căldură și panouri fotovoltaice

Și Primăria unei comune a investit deja în energie alternativă. Autoritățile locale din comuna Pomârla, situată în nordul extrem, la granița cu Ucraina, toate școlile au fost reabilitate și încălzite cu pompe de căldură. Prin intermediul acestor pompe este folosită energia termică a apei sau solului, cu un consum mic de energie electrică. Cu aceste pompe a fost dotat și liceul din comună. Sunt echipamente suedeze care au costat peste 10 milioane de lei, fonduri guvernamentale prin PNDL. Căldura este extrasă din sol, prin foraje de 100 de metri adâncime. Edilii spun că economiile sunt mari, cu un kilowat electric fiind obținuți 5-6 kilowați termici. La Pomârla se face și un parc fotovoltaic de mare anvergură. 

Investiție a Consiliului Județean în energie alternativă

Nu doar primăriile investesc în energie verde, ci și Consiliul Județean. Este vorba despre un parc fotovoltaic de mari dimensiuni, amenajat pe trei hectare, în orașul Bucecea, situat la aproximativ 15 kilometri de municipiul Botoșani. Propriu-zis, vor fi atrase fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență, adică câteva milioane de euro pentru montarea panourilor fotovoltaice, în apropierea parcului industrial de la Bucecea.

Parcul fotovoltaic al Consiliului Județean ar urma să fie conectat la sistemul de distribuție a energiei electrice. Deocamdată, a fost deja făcut transferul de teren, de la Primăria Bucecea la Consiliul Județean, urmând să fie accesate fondurile europene. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
15

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
28

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
55

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...