Raluca Turcan: Sunt angajaţi la sate cu lefuri de trei ori mai mari ca în oraş şi domenii în care, datorită “excepțiilor” din lege, se ajunge la sporuri de 85%

Raluca Turcan: Sunt angajaţi la sate cu lefuri de trei ori mai mari ca în oraş şi domenii în care, datorită “excepțiilor” din lege, se ajunge la sporuri de 85%

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că există primării de comune care au salarii mai mari decât la oraş.

Mai mult, ministrul a explicat, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, că sunt discrepanţe uriaşe nu numai între domenii, ci şi între veniturile celor încadraţi pe acelaşi post, în aceeaşi instituţie, dar şi domenii în care sporurile ajung la 85% din salariul de bază.

“Există salariile în administraţia publică locală care nu sunt pe grila de salarizare unitară şi chiar de la reprezentanţii structurilor asociative am primit solicitări pentru a include şi salariile din administraţie pe grilă întrucât avem anomalii prin care angajaţi dintre o comună mică şi fără venituri pentru nicio formă de investiţii, au salarii mai mari decât un oraş de trei ori mai mare. Şi atunci au spus hai să încercăm o aşezare acestor salarii pe grilă astfel încât şi aici să fie o echilibrare, pe de o parte între autorităţile din administraţia publică locală, pe de altă parte între autorităţile din administraţia publică centrală şi cele din administraţia publică locală. Sunt iarăşi situaţii şi excepţii în care salariile la nivel local sunt mai mari decât la nivel central”, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan a precizat că sporurile sunt dictate de fapt de “excepțiile” din lege, iar în prezent sunt salarii în România care au sporuri de 85% din salariu.

“În legea salarizării există un articol prin care nivelul sporurilor este limitat la 30% la nivelul ordonatorului de credite. Acesta este un articol, ori prezentarea trunchiată a unui text de lege este similară cu minciuna sau manipularea, pentru că la două articole mai jos apar excepţiile. Prin excepţie de la plafonarea nivelului sporurilor la 30% la nivelul ordonatorului de credit vin următoarele domenii. Şi după aceea intră sănătatea, justiţia, asistenţa socială, partea de apărare şi ordine publică. Sunt salariile cărora li se adaugă sporuri cu până la 85%, dar asta nu înseamnă că toţi angajaţii din sănătate au sporuri de 85%. Evident, există segmente din sănătate unde sporurile merg chiar şi la 85%”, a mai adăugat Raluca Turcan, citată de Adevărul.ro.

 

Spune-ne opinia ta