Raluca Turcan: 35.000 de angajaţi din sistemul public au și pensie și salariu

Aproximativ 35.000 de angajaţi din sistemul public au și pensie, și salariu, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a pus în dezbatere publică proiectul de lege prin care va fi interzis cumulul pensiei cu salariul la stat.

Prin acest act normativ, se va putea opta pentru rămânerea în activitate până la 70 de ani, cu condiția de a alege între pensie și salariu, în sectorul public.

Vor fi însă și excepții, iar printre acestea se află cadrele didactice, membrii Academiei Române și aleșii statului. Vor avea posibilitatea să continue să lucreze până la 70 de ani și angajații din sectorul privat, dar în cazul acestora nu se suspendă pensia.

„În momentul de faţă această măsură nu este privită ca o măsură de a face economie la bugetul de stat, ci o măsură care să încurajeze viaţa profesională activă. Pentru că Avem o evaluare şi în momentul de faţă în România există peste 120.000 de persoane peste 65 de ani care au diferite forme de contracte. Aşadar sunt oameni în România peste 65 de ani care îşi doresc să muncească. Exist ac solic, Noi dorim să flexibilizăm relaţia dintre angajaţii peste 65 de ani şi angajatori”, a explicat Raluca Turcan într-o conferință de presă.

După dezbaterea publică proiectul va intra în ședință de Guvern pentru aprobare.

Iată principalele prevederi ale actului normativ, prezentate de Turcan:

- Dacă o persoană a optat pentru continuarea activităţii până la împlinirea vârstei de 70 de ani, însă apoi doreşte să revină asupra acestei decizii şi să se întoarcă la pensie, poate să facă lucrul acesta oricând între perioada în care a împlinit vârsta legală de pensionare şi vârsta de 70 de ani.

- Persoana care continuă activitatea poate să solicite şi recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul costând în majorarea punctelor anuale şi obţinerea unei pensii în sistemul public calculată proporţional cu perioada lucrată.

- De asemenea, persoanele care au împlinit vârsta de pensionare şi doresc să se reangajeze şi să lucreze până la 70 de ani pot să facă lucrul acesta.

- Legea li se aplică persoanelor care desfăşoară activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă sau raport de serviciu, aşadar şi pentru sistemul public, şi pentru sistemul privat.

- Pentru persoanele care se află în funcţie printr-un act de numire, pentru a putea opta să lucreze până la vârsta de 70 de ani este suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare.

- Pentru sectorul public, continuarea activităţii se realizează în baza aceluiaşi contract de muncă sau raport de serviciu.

- Tot în sectorul public, pentru continuarea activităţii nu este necesar acordul în prealabil al angajatorului.

- Opţiunea continuării activităţii, după împlinirea vârstei legale de pensionare, are drept consecinţă suspendarea plăţii pensiei şi această măsură e una de echitate socială şi juridică.

- Persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului de pensii militare de stat sau beneficiari ai pensiilor de serviciu se pot încadra, potrivit legii, pe durata determinată sau nedeterminată până la vârsta de 70 de ani.

Excepțiile

Vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani:

- persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condiţiile Legii 8/1996,

- personalul didactic prevăzut de legea educaţie naţionale,

- persoanele încadrate în gradul III de invaliditate, pentru că există o decizie a CCR,

membrii Academiei Române,

- persoanele din cadrul autorităţilor administrative autonome sau instituţiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat, cu o perioadă prevăzută de lege (de exmplu, parlamentari, primari, consilieri).

Excepţiile vizează tipuri de venituri, şi nu categorii profesionale, astfel că declarația premierului, care s-a poziţionat împotriva oricăror excepţii în proiectul de lege, este "în acord cu textul legii", a mai adăugat Raluca Turcan.

 

Spune-ne opinia ta