Proiecte de 15,3 milioane de euro pentru rețele de gaz în comunele Stăuceni și Răchiți (video)

Proiecte de 15,3 milioane de euro pentru rețele de gaz în comunele Stăuceni și Răchiți (video)

Primăriile din comunele Răchiți și Stăuceni au depus proiecte în valoare cumulată de peste 15,3 milioane de euro pentru rețele de alimentare cu gaz, care se vor realiza prin Programul Național „Anghel Saligny”. De aceste investiții vor beneficia, în total, peste 3.000 de gospodării.

„Am depus un proiect în 2020 la Ministerul Fondurilor Europene. Este un proiect destul de matur care a trecut prin toate comisiile tehnice și economice din minister. A fost verificat și răzverificat, fiind în valoare de 48 de milioane de lei, de peste 50 de km de rețea de gaze. Acum, pe Ministerul Fondurilor Europene el a rămas fără finanțare, pentru că cei de acolo nu au suplimentat la timp banii, însă prin Ordonanța 40 din 6 aprilie, s-au transferat obligatoriu prin Programul „Anghel Saligny”. Prin acest program el a fost inclus în proiectele de investiții. Este un proiect foarte frumos și necesar tuturor cetățenilor, cel puțin pentru cetățenii comunei pe care o reprezint, Răchiți. Aducțiunea de gaz este una din prioritățile noastre”, a declarat primarul comunei Răchiți, Florin Bulgaru, într-o conferință de presă susținută vineri la sediul Organizației Județene a PNL.

Potrivit acestuia, au fost încheiate precontracte pentru branșarea la rețea a peste 1.800 de gospodării din comună.

„Ca și comuna Răchiți, comuna Stăuceni a depus la fel în finalul anului 2020, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare, un proiect de alimentare cu gaz, care la vremea respectivă se preconiza a fi finanțat prin fonduri europene. Motivul pentru care nu s-a finanțat prin fonduri europene, dat fiind faptul că proiectele au fost eligibile, nu mai era timp de implementare, de asta nu s-a mai finanțat din fonduri europene. Comuna Stăuceni s-a întrunit ieri în ședința de CL, pentru aprobarea serviciilor de distribuire cu gaz în comună. Vom scoate la concesiune în această săptămână și așteptăm să avem norocul de o firmă serioasă în comparație cu cea de distribuire a apei. Paralel cu asta, tot în săptămâna următoare vom scoate la achiziție și proiectul tehnic, urmând ca până la finalul anului sau în primăvara lui 2023 să avem și constructor și să demarăm primele lucrări la distribuția de gaz”, a afirmat primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș.

El a precizat că lungimea totală a rețelei este de aproximativ 60 de kilometri, iar valoarea investiției depășește 5,7 milioane de euro.

„Am prins inclusiv o stație de reglare și măsurare, un SRM, care va deservi și comuna Bălușeni. Sunt 60 de kilometri de distribuție, aproximativ 1200 de gospodării care au semnat angajamente de racordare și vor fi branșate la limita de proprietate”, a spus Epuraș.

 

 

 

Spune-ne opinia ta