Val de revoltă în județ din cauza problemelor cu rețeua de apă (video)

Problemele rețelei de alimentare cu apă din județul Botoșani au ajuns într-un punct critic. Mai multe comune se confruntă cu întreruperi frecvente și de durată ale serviciilor, multe dintre acestea neanunțate, ceea ce provoacă un val de revoltă în rândul cetățenilor. Operatorul pare însă că ridică din umeri, iar acuzațiile aduse depășesc sfera administrativă.

Comuna Ungureni a rămas fără apă în urmă cu o lună, iar fântânile și puțurile riscă să sece. Primarul a contactat joi redacția, telefonic, relatând că situația a fost justificată, într-un târziu, după numeroase sesizări făcute către compania Nova Apaserv.

„Se împlinesc fix patru săptămâni de când am rămas fără strop de apă, fără să fim anunțați dinainte, fără să primim răspunsuri clare la întrebări. Oamenii se chinuie pe căldura asta cu găleata, la fântână, dar sunt mulți bolnavi care nu pot să își aducă singuri apa în gospodărie. E dezastruos ce se întâmplă. Noi parcă am fi condamnați la ghinion, avem într-una probleme cu apa. Și nu vin să evalueze situația și să repare avaria când aducem noi la cunoștință că rămânem fără apă, ci când vor ei. Eu nu am ce să le spun oamenilor care mă întreabă, unii mă arată pe mine cu degetul, cu toate că nu am nicio vină”, a spus Ilie Ivanache, primarul comunei Ungureni.

Spre disperarea cetățenilor deja afectați, compania Nova Apaserv a anunțat, ulterior, că alimentarea cu apă se va face doar lunea și marțea în această comună, „pentru refacerea rezervelor de apă”.

Într-o conferință de presă comună, susținută vineri la sediul PNL Botoșani, primarii comunelor Răchiți și Stăuceni au expus probleme similare.

„Vreau să aduc la cunoștința tuturor un aspect negativ legat de operatorul de apă. În calitatea mea de președinte proaspăt ales al Ligii Aleșilor Locali, mai mulți primari s-au plâns de acest aspect. Dau un exemplu foarte urât. Satul Răchiți de peste două săptămâni, partea din deal, nu are apă, iar satul Roșiori de peste o săptămână nu are apă”, a spus Florin Bulgaru, primarul comunei Răchiți.

Mai mult decât atât, edilul a relatat că o angajată a companiei ar fi învinuit administrația locală pentru lipsa apei. El a solicitat conducerii societății să corecteze atitudinea și să sancționeze derapajele similare.

„Marți, mai mulți cetățeni au sunat la SC Nova Apaserv, la care o doamnă de acolo minte cu nerușinare, și asta e o practică generală, a spus că „primarii fac lucrări și închid apa”. Eu înțeleg că poate mai au o avarie, două. Să ne anunțe, că și noi la rândul nostru anunțăm cetățenii, dar să nu mintă cu nerușinare. Este o doamnă acolo, nu știu cum o cheamă. Pentru că eu am sunat și când i-am cerut să se legitimeze, să știu cu cine vorbesc, mi-a închis telefonul și nu a mai răspuns la telefon.

Nu este posibil ca, în anul 2022, o societate care oferă servicii publice să ne mintă în felul ăsta, să arunce vina pe primari și fără niciun fel de justificare. Cer conducerii Nova ApaServ să ia măsuri împotriva acestor oameni care dezinformează, poate cu bună știință, să ia măsuri să nu se mai întâmple acest lucru și să fim informați ori de câte ori se întrerupe apa și pe cât timp. Nu este posibil ca două săptămâni să nu am apă și nimeni să nu dea nicio explicație și nici să nu fim anunțați”, a dezavuat Florin Bulgaru.

Primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș, spune că întâmpină probleme asemănătoare în ciuda investițiilor realizate.

„Probleme cu apa întâmpinăm și noi. De exemplu, două zile s-a întrerupt apa și nu am fost anunțați. Deși noi avem la ora actuală un sistem de distribuție destul de bun și am finalizat implementarea unui proiect de aducțiune a sistemului de apă de la Stăuceni. Odată cu implementarea lui, am crezut că vom rezolva problema apei, atâta timp cât furnizorul de apă întâmpină probleme pe rețelele de aducțiune până la distribuția noastră”, a spus Epuraș.

Între timp, plângerile cetățenilor curg pe rețelele de socializare.

 

 

 

Spune-ne opinia ta