Primarul comunei Răchiți, Florin Bulgaru, a anunțat astăzi că va demara toate demersurile administrative pentru a părăsi aglomerarea Botoșani, o structură metropolitană din care fac parte mai multe localități limitrofe municipiului Botoșani.
Florin Bulgaru a explicat că va face acest lucru în condițiile în care participarea la această structură împiedică comuna Răchiți să depună proiecte pentru a accesa fonduri europene pentru dezvoltarea comunei.
Pe de altă parte, acesta susține că va face acest lucru mai ales în condițiile în care strategiile organismelor județene de la Botoșani nu au luat în seamă dezvoltarea comunei.
Practic, din cele două surse care ar permite dezvoltarea comunei, primarul comunei Răchiți susține că nu primește sprijin de nicăieri: pentru accesarea de fonduri europene pentru dezvoltare - comuna este incompatibilă, în timp ce strategiile liderilor județului ocolesc comuna.
Prezent la Botoșani, la prezentarea datelor tehnice privind extinderea unei noi rețele de apă din județ, Florin Bulgaru a protestat în termeni foarte duri la intenția Consiliului Județean și a Nova Apaserv SA de a extinde rețelele de apă, fără însă a asigura accesul la apă și pentru comuna Răchiți.
Acesta susține că autoritățile județene intenționează doar să tranziteze comuna cu o rețea de apă, o nouă țeavă îngropată în pământ, dar la care locuitorii comunei nu vor avea acces.
“Prin proiectul lor de dezvoltare îmi lasă peste 2500 de oameni fără apă și canal. Ne-au chemat ca să ceară aviz ca să treacă o țeavă prin comună. În celelalte comune se face, dar la noi nu se face absolut nimic! Nici alimentare, nici canalizare, nimic, nimic, nimic. Prin acest proiect, Nova Apaserv lasă locuitorii comunei Răchiți pe lângă. Și fără apă. Fac la Cătămărăști, fac peste tot, dar noi nu existăm. Comuna Răchiți este bătaia de joc a Nova Apaserv. Satul Cișmea nu are canalizare. Are aproximativ 500 de locuitori. Vreau să o dezvolt, dar eu nu sunt eligibil la fonduri europene pentru că fac parte din această aglomerare, Botoșani, Răchiți, Cișmea, deci vorbim de peste 100.000 de locuitori, iar cei de la județ nu au luat în calcul pentru următorii 10 ani să facă nimic aici. Am satul Costești. Nu are apă potabilă, un sat cu 1860 de locuitori. Nu au prins absolut nimic. Nu au luat în calcul satul Răchiți. Jumătate din sat nu are presiune la apă, nu au luat în seamă nimic, iar prin proiectul lor nu au nici măcar viziunea a ceea ce se va întâmpla. Lasă fără apă și canalizare comuna Răchiți pentru următorii 10 ani! Îi bag undeva pe toți, și pe PSD și pe PNL, când e vorba de oameni!”, a replicat furios primarul comunei Răchiți, Florin Bulgaru.