Păşunile, eternul motiv de conflict în comunele botoşănene

Nu este primăvară în care să nu apară conflicte legate de amenajamentele pastorale, dar mai ales de modul de împărţire a acestora către crescătorii de animale. Acum, lupta pentru păşune se desfăşoară la Ştiubieni şi la Prăjeni.

Păşunile, eternul motiv de conflict în comunele botoşănene

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

La Ştiubieni, crescătorii de vite sunt nemulţumiţi că, deşi au contracte de concesiune încheiate cu Primărie, se văd nevoiţi să piardă banii investiţi pentru că pe parcelele concesionate urmează să aibă loc plantări de copaci.

La Prăjeni, însă, câţiva fermieri se declară nemulţumiţi din cauza modului în care s-a desfăşurat licitaţia pentru parcelele de păşunat. Ioan Mihalciuc, din satul Câmpeni, este de departe cel mai revoltat pentru că a licitat pentru şase trupuri de păşune, a câştigat trei, însă va concesiona doar unul. Ceea ce-l supără este însă faptul că Primăria i-l va da în concesiune pe cel mai mare, pentru care va plăti aproape 700 de lei, şi nu pe cel pe care şi-l doreşte.

"Eu am licitat în necunoştinţă de cauză, pentru că nu ştiam exact care sunt trupurile de păşune. Acum, eu nu-l vreau pe cel mai scump ci un altul. Nu mi se pare corect că Primăria îmi dă ce vrea ea şi nu ce vreau eu", spune fermierul. Şi explică: pe un trup a licitat 600 lei, pe un altul 680 şi pe al treilea 630 de lei. "Şi ei mi-l dau acum pe cel de 680. Păi, măi omule, eu nu pot să-mi aleg pe unul pe care să plătesc mai puţin?", se întreabă Ioan Mihalciuc.

Mai mult, potrivit acestuia, rudele primarului au câştigat la licitaţie cea mai mare parte din păşune, în jur de 60 de hectare din cele 110 scoase la licitaţie. "Ca să nu mai spun că la licitaţie au participat şi un consilier local, care a câştigat două parcele, plus fiul unui alt consilier local, care tot două parcele a luat", spune Ioan Mihalciuc. Fermierul susţine că a depus contestaţie la Primărie şi că are de gând să meargă la Instituţia Prefectului să sesizeze aceste nereguli.

Primarul de Prăjeni, Alexandru Răileanu, nu vede nimic greşit în modul de organizare a licitaţiei. "Licitaţia poate fi contestată la Tribunal, în contencios administrativ. Domnul a pus o solicitare la noi, noi îi vom da un răspuns şi dacă el nu va fi mulţumit de răspuns, se poate adresa instanţei. Licitaţia a fost publică, eu nu fac parte din comisie (preşedintele comisiei a fost consilierul primarului, n.r.)", spune primarul, admiţând că la licitaţie au participat consilieri locali sau rude ale acestora. "Domnul Clipaciuc a participat la licitaţie dar în şedinţa de Consiliu Local s-a abţinut de la vot atunci când s-a decis scoaterea la licitaţie, nu ar fi un conflict de interese. Au fost scoase la licitaţie în jur de 340 de hectare în toate satele, la Câmpeni s-au scos la licitaţie şase trupuri de păşune la ovine şi 14 trupuri pentru bovine. Toată lumea a putut pune ofertă, crescătorii de animale au participat la licitaţie, domnul care reclamă a participat şi a licitat pe mai multe trupuri şi a fost câştigător pe trei trupuri. Aplicând criteriul preţului cel mai ridicat al redevenţei, i s-a atribuit trupul de păşune cel mai scump", spune Alexandru Răileanu.

Problema este că suprafaţa de păşunat scoasă la licitaţie de primărie nu este suficientă pentru toţi fermierii- crescători de animale. Care este soluţia? Achiziţia de teren pentru păşunat. Până atunci, însă, conflictele între crescătorii de animale vor continua în fiecare primăvară.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben de instabilitate atmosferică în patru localități din Botoșani!

Saturday, 19 July 2025

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru o parte din județul Botoșani, valabilă, astăzi, până la ora 19...

O mamă din Botoșani își strigă neputința. Ea bolnavă, luptă pentru fiul diagnosticat cu tumoare pe creier! (Foto)

Saturday, 19 July 2025

O mamă singură, din Botoșani, bolnavă, luptă pentru fiul ei diagnosticat cu tumoare pe creier. Femeia are nevoie de ajutorul și sprijinul semenilor pentru a putea izbuti din această crânc...

Meteorologii au anunţat cum va fi vremea în august, surprize mari în ultima lună de vară!

Saturday, 19 July 2025

Luna august este de obicei perioada în care românii se bucură de concedii, escapade la munte sau vacanțe la mare. Totuși, anul 2025 vine cu o vreme imprevizibilă, cu diferențe majore ...