Directorul operatorului de apă, Albert Tănasă, susține că avizul primit de la ANRC este doar un prim pas în ceea ce privește aprobarea modificării tarifului, procedura fiind una mai de durată.
ANRSC a dat un aviz pentru un tarif de la 3,71 lei/mc la apă și 2,78 lei pentru serviciul de canalizare, asta însemnând o scumpire de 15 bani, respectiv 19 bani față de actualul tarif.
"Nu putem vorbi deocamdată de o mărire a tarifului pentru că sunt mai multe etape. Pe avizul primit de la ANRSC ni s-a aprobat de principiu o creștere a tarifului. Noi nu mai suntem într-o strategie tarifară cum am fost până la finele lui 2016 când eram pe condiționalitățile BERD. Nemaifiind pe această strategie tarifară de asta ne-am adresat direct ANRSC-ului. Acest aviz îl vom aproba în Consiliul de Administrație după care etapa cea mai grea este obținerea aprobării în ședința ADI Aqua. Fiecare membru delegat în AGA ADI Aqua va trebui să aibă mandat special, iar referitor la aprobarea acestui nou tarif va trebui ca fiecare Consiliu Local să aibă o HCL dată expres în acest sens, după care vom vorbi de implementarea efectivă a noului tarif. În luna noiembrie nu putem vorbi de implementarea noului tarif, nu știu dacă va fi posibil în luna decembrie", a precizat Albert Tănasă, directorul Nova Apaserv.
Directorul operatorului de apă susține că această majorare este necesară pe fondul scumpirii utilităților și al creșterii salariului minim pe economie de la 1 februarie 2016, creșteri ce nu au fost prinse în bugetul de venituri și cheltuieli.
"Gazul s-a scumpit, energia electrică pentru care de la lună la lună nu sunt aceleași facturi, impactul este mare pe energie electrică, având în vedere numărul de stații de pompare pentru apă potabilă și apă uzată, plus creșterea salariului minim pe economie, care nu a fost avut în vedere la întocmirea bugetului de venituri și cheltuieli, au condus la această solicitare de majorare a tarifului", a mai spus Albert Tănasă.