Focar secundar de pestă porcină africană, după cel confirmat la Pomârla

Un focar de pestă porcină africană a fost depistat pe raza județului Botoșani. Este vorba despre un focar secundar la Ibănești, unde în cursul zilei de sâmbătă a fost organizată o vânătoare de porci mistreți. 

"Un focar secundar de pestă porcină africană a fost descoperit sâmbătă pe un fond de vânătoare aflat pe raza comunei Ibăneşti. Mai exact, sâmbătă s-a organizat o vânătoare la porc mistreţ pe un fond privat, iar la doi dintre cei zece porci vânaţi a fost depistat virusul Pestei Porcine Africane", a declarat luni prefectul Dan Şlincu.

Focarul este considerat secundar deoarece este aceeaşi zonă de vânătoare pe care s-a descoperit primul mistreţ pozitiv la PPA, descoperit pe 20 ianuarie la Alba, comuna Hudeşti. 

Citește și Virusul Pestei Porcine Africane, depistat la un porc mistreț găsit mort pe un fond de vânătoare din județul Botoșani!

"Ce se întâmplă în acest caz: obligativitatea fondurilor de vânătoare ca după ce împuşcă mistreţi, se recoltează probe care se trimit la DSVSA, animalele vânate se colectează în centrul de colectare, în aşteptare până la venirea buletinului de analize. În caz că sunt negative, se dă drumul în consum, dar dacă sunt pozitive se procedează aşa cum s-a procedat acum: se întrunesc DSP, DSVSA, Serviciul de Gospodărire a Apelor şi Agenţia de Protecţie a Mediului pentru a stabili coordonatele gropii în cea mai apropiată zonă a locului în care s-au colectat. Având în vedere că cei doi porci au fost în contact cu ceilalţi opt negative, s-a procedat la îngroparea tuturor zece", a precizat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani.

După ce au aflat că patru porci aflaţi în gospodăriile unor localnici au fost găsiţi cu pestă porcină şi sacrificaţi de autorităţi, sătenii din Pomârla au tăiat, peste noapte, sute de porci pe care îi aveau în gospodării. Autorităţile locale spun că până acum două treimi din totalul porcilor existenţi în gospodăriile populaţiei au fost sacrificaţi în comuna Pomârla, acţiuni similare având loc şi în localităţile din apropiere, chiar dacă deocamdată nu se pune în discuţie sacrificarea porcilor făcută de către autorităţi. 

În cazul Pomârla, autoritățile sanitar-veterinare precizează faptul că, dacă porcii sacrificaţi de cetăţenii din comună erau pozitivi la PPA, virusul se menţine în gospodărie foarte mult timp, însă DSVSA nu poate interveni. Singura soluţie ar fi dezinfecţia cu Virkon S, pe care fiecare cetăţean o poate face în propria gospodărie.

Citește și FOTO, VIDEO - Şedinţă la Primăria Pomârla. Primele măsuri după confirmarea Pestei Porcine Africane

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune a polițiștilor din Botoșani în zone aglomerate și în trafic: Zeci de controale și sancțiuni aplicate!

astăzi, 18:30

Activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 18:00-24:00, fiind vizate locurile în care se formează aglomerări de persoane și cele din proximitatea localurilor publice,  pri...

Zeci de meșteri populari și artiști din Botoșani și din țară, prezenți la Târgul Mărțișorului!

astăzi, 17:45

În cadrul târgului sunt prezenți peste 40 de meșteri populari și artizani din Botoșani, Suceava și Maramureș, după cum urmează: Bujoreanu Simona Ștefania - Botoșani; Vieriu&nb...

Noutăți în Codul Rutier: Șoferii care folosesc flash-urile pentru a intimida alți participanți la trafic riscă sancțiuni drastice!

astăzi, 17:10

Utilizarea fazei lungi este permisă în anumite condiții, cum ar fi deplasarea pe timp de noapte pe drumuri slab circulate, unde nu sunt alți șoferi care ar putea fi deranjați de lumină. To...