FederaÅ£ia NaÅ£ională a Sindicatelor din FinanÅ£e arată, miercuri, referitor la protocolul dintre ANAF ÅŸi PG, că "un grup mic de politicieni influenÅ£i a hotărât să-ÅŸi creeze un instrument foarte puternic de ÅŸantaj", precizând că ofiÅ£erii SRI veneau în instituÅ£ii cu direcÅ£ii de acÅ£iune deja trasate.
"Odata cu reorganizarea AgenÅ£iei NaÅ£ionale de Administrare Fiscală din 2013, un grup mic de politicieni influenÅ£i a hotărât să-ÅŸi creeze un instrument foarte puternic de ÅŸantaj, aducând la un loc ofiÅ£eri SRI, procurori ÅŸi oameni special angajaÅ£i de către conducerea ANAF din acea perioadă. Prin această măsură au fost daÅ£i afară 1950 de specialiÅŸti la nivel naÅ£ional pentru a face loc celor veniÅ£i la noua structură constituită – direcÅ£ia antifraudă fiscală. Concomitent, a fost desfiinÅ£ată Autoritatea NaÅ£ională a Vămilor, fiind distruse sau pierdute arhivele instituÅ£iei pentru a nu se mai cunoaste modul în care operau dutyfree-urile în perioada când vama era condusă de Gelu Åžtefan Diaconu", arată FederaÅ£ia NaÅ£ională a Sindicatelor din FinanÅ£e, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
SindicaliÅŸtii amintesc că tot atunci a fost desfiinÅ£ată Garda Financiară, pierzându-se toate arhivele referitoare la operaÅ£iunile ce vizează produsele accizabile (alcool, petrol, Å£igări).
Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe dau detalii şi despre cum acţiona noul grup organizat, "acoperit de prevederi legale special create":
- ofiÅ£erii SRI (au fost detaÅŸaÅ£i de la SRI aproximativ 250 de ofiÅ£eri) veneau în instituÅ£ie cu direcÅ£iile de acÅ£iune trasate (firme, persoane etc)
- DirecÅ£ia Antifraudă lucra la comanda lor, fiind executate întrutotul ordinele acestora; se făceau plângeri penale pe bandă rulantă celor care erau vizati dar de cele mai multe ori aceste plângeri nu se confirmau sau controalele se dovedeau superficiale.
- AngajaÅ£ii de la antifraudă detaÅŸaÅ£i la parchete preluau plângerile ÅŸi solicitau puncte de vedere de la structurile de specialitate ale sistemului instituÅ£ional al ANAF.
"Ne miră în continuare cum cei care au orchestrat aceste operaÅ£iuni nu păţesc nimic, chiar au tupeul să explice opiniei publice cum funcÅ£ionează statul de drept, deÅŸi cunosc perfect mizeria creată ÅŸi faptul că din ANAF au plecat 1950 de specialiÅŸti pentru a se putea înfiinÅ£a acest adevărat instrument al terorii", conchid sindicaliÅŸtii.
Protocolul dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie ÅŸi ANAF a fost semnat în anul 2013 de Tiberiu NiÅ£u, în calitate de procuror general ÅŸi de Gelu Diaconu, preÅŸedinte ANAF la acea vreme. La capitolul II al protocolului, intitulat "Aspecte privind operaÅ£ionalizarea DirecÅ£iei de combatere a fraudelor" se precizează că: Inspectorii antifraudă din cadrul DirecÅ£iei de combatere a fraudelor îÅŸi desfăşoară activitatea „prin detaÅŸare în cadrul parchetelor pe posturi de specialiÅŸti economico - financiari”. Prin art. 3 litera C din Protocol s-au constituit echipe mixte de procurori/inspectori ANAF care urmau să procedeze “la valorificarea informaÅ£iilor ÅŸi strângerea probelor privind comiterea unor infracÅ£iuni”, relatează Mediafax.