Creșterile salariale din Primăria Botoșani, în stand-by! Funcționari răsplătiți financiar în funcție de performanțe

Primarul Cătălin Flutur a fost la începutul săptămânii la București, una dintre problemele fierbinți cu care edilul a mers fiind majorările salariale cerute de funcționarii din cadrul instituției. Flutur a avut discuții la nivelul Ministerului Muncii, la nivelul Asociațiilor municipiilor din țară, dar a participat și la consultări cu primari de municipii.

 

Creșterile salariale din Primăria Botoșani, în stand-by! Funcționari răsplătiți financiar în funcție de performanțe

La ora actuală nu există niciun răspuns clar vizavi de ceea ce se va întâmpla cu salariile angajaților din administrația publică locală de la nivelul municipiului Botoșani.

Primarul Cătălin Flutur susține că singura rezolvare vizavi de creștereile salariale ar putea veni din legea salarizării unice, lansată în dezbatere publică. Prin această lege ar fi pus la dispoziția ordonatorilor de credite și un fond din care vor putea fi răsplătiți financiar angajații care performează la locul de muncă. 

"Este o similitudine între o decizie a Curții Constituționale care trebuia transpusă în lege de Guvernul României în termen de 45 de zile. Guvernul României a pus în dezbatere legea salarizării unice, singura care ar putea să rezolve problema în mod unitar pentru că altfel sunt probleme de cifre, procente la nivel de fiecare UAT în parte și Consilii Județene. Până vineri ni s-a spus că am primi un răspuns, dar răspunsul din punctul meu de vedere este odată cu publicarea legii salarizării unice care spune că se păstrează fondul de salarii pentru toată lumea și rămâne la dispoziția ordonatorului principal de credite un 5% care este consistent pentru cei care într-adevăr performează fiecare în domeniul lor de activitate, acolo unde sunt încadrați", a declarat primarul Cătălin Flutur.

Potrivit edilului, nici la nivel național nu sunt multe unități administrativ-teritoriale unde să își fi asumat cineva răspunderea în a da dispoziții legate de creșterile salariale. 

"Mai avem un mare inconvenient. Votarea bugetului foarte târziu, trecând peste termenele de aplicare ale unei decizii a Curții Constituționale intră în contradicție cu legea responsabilității fiscale, pentru că nu poți să dai o dispoziție să angajezi niște sume atâta timp cât nu ai buget, este o problemă tehnică care oricând poate fi invocată. Promisiunile sunt că până vineri se va veni cu o poziție oficială a Guvernului, eu am mari dubii că se va întâmpla lucrul acesta până vineri", a mai spus primarul.

Funcționarii din cadrul Primăriei Botoșani cer ca salariile lor să fie majorate la fel ca la Consiliul Județean, unde s-au operat creșteri și de 95%.

"Situația de la Consiliul Județean a fost o asumare. Cred că a fost și un pic de grabă, asta este părerea mea. Și noi trebuia să vedem ce se întâmplă. Este o decizie a Curții Constituționale, care vorbea de niște sporuri introduse în salarii la nivelul anilor 2009 și 2010, că acele exemple invocate cu Focșani, Vaslui vin din tot ce înseamnă decizia Curții. Erau niște stimulente pe care le aveau o serie de funcționari din UAT-uri care au fost introduse în salariu și a fost cineva care a făcut o excepție la lege și de asta a apărut Hotărârea. Ei au emis un principiu și nu s-au gândit ce avalanșă de probleme se vor ridica ulterior", a conchis primarul. 

 

Spune-ne opinia ta