Edilul susține că dacă s-ar majora salariile angajaților municipalitatea ar rămâne fără bani pentru întreținerea orașului.
Primarul Cătălin Flutur a precizat că în urmă cu câteva zile, când a fost la București, problema salariilor, mai ales a surselor de unde să fie luați banii pentru aplicarea majorărilor, a fost adusă în atenție și ministrului muncii.
Salariile angajaților din Primăria Botoșani ar trebui să crească cu 40%, în baza unei decizii dată de Curtea Constituțională în decembrie 2016, prin care se aliniază la același nivel salariile din administrația publică locală.
"Au o nemulțumire față de salariu pentru că salariile din Primăria municipiului Botoșani sunt mici pentru o parte din angajați și mai ales pentru cei din aparatul propriu, este o diferență colosală între o categorie de persoane plătite din bugetul primăriei și alte categorii, o nedreptate din punctul meu de vedere și bineînțeles că fiecare își dorește un salariu mai mare. Noi am făcut o analiză pe venituri și cheltuieli și veniturile proprii ale Primăriei municipiului Botoșani sunt estimate pentru anul 2017 undeva la 36 de milioane de lei, cele din taxe, impozite, iar nivelul de salarizare după solicitarea colegilor din primărie ar ajunge undeva la 34 de milioane de lei. Cea mai mare parte din această problemă este influențată de modul în care s-au făcut creșterile de salarii la început de an, la unii mai mult, și aici mă refer la cei care sunt pe partea artistică, asistență socială", a precizat primarul Cătălin Flutur.
O soluție pentru aplicarea majorărilor, potrivit primarului, ar fi creșterea cotei din IVG (impozitul pe venitul global).
"Ar fi o sursă pentru noi ca din cota noastră de IVG din ceea ce dăm noi statului român, cam 59% din impozitele pe salariul din Botoșani se duc la bugetul central, și dacă ar mai aloca 3,4, 5 procente am putea rezolva și această problemă a salariaților din Primărie care sunt nemulțumiți că au salarii mai mici decât ceilalți. Am solicitat să se facă niște calcule, este o problemă în toată țara. Dacă nu găsim această soluție să ne suplimenteze fondurile din IVG nu o să avem. Să ne gândim că ne rămân la dispoziție vreo două milioane de lei din care trebuie să plătim și iluminatul, și străzile și reparatul străzilor și salubrizarea din oraș și mai avem și alte obligații, iar pentru investiții și așa în această formulă pentru dezvoltare nu existau bani, nu am avea bani nici măcar pentru funcționare", a conchis primarul.
Zeci de angajați din Primăria Botoșani au declanșat miercuri după-amiază un protest spontan, cerând conducerii instituțiie să calculeze salariile la nivelul prevăzut de lege.