Bani căutați de Primăria Botoșani pentru investiții! Vor fi refinanțate toate împrumuturile contractate de municipalitate

Într-un an în care bugetul local este la limita de avarie, reprezentanții primăriei încearcă să găsească fonduri pentru realizarea de investiții. Una dintre soluțiile găsite de șefii administrației publice locale este refinanțarea împrumuturilor pe care le-a contractat de-a lungul timpului municipalitatea botoșăneană.

 

În ultima ședință de Consiliu Local, aleșii au fost de acord cu proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cătălin Flutur și și-au dat avizul pentru restructurarea/refinanțarea serviciului datoriei publice pe care o are municipiul Botoșani.

Motivul pentru care se face un astfel de demers este acela că municipiul Botoşani are în derulare o serie de obiective, de investiţii aflate in diferite stadii de execuţie și o serie de proiecte aflate în diferite stadii de implementare, a căror finalizare sau implementare depinde de asigurarea lichidităţilor financiare. Pentru asigurarea cash flow-ului, o soluţie ar fi restructurarea/refinanţarea serviciului datoriei publice.

La aceste cerinte se adaugă şi necesitatea implementării unor programe de investiţii importante ce au ca obiect dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii utilităţilor publice, a reţelei de iluminat public, modernizarea instituţiilor de învăţământ.

La ora actuală, valoarea creditelor existente în sold este de de 85,399 milioane lei, pentru care se achită lunar suma de 1,072 milioane lei. Dacă se va face refinanțarea, municipalitatea va achita 790.739 lei lunar, rămânând astfel mai mulţi bani pentru investiţii.

"Încercăm prin această refinanțare a creditelor să obținem în primul rând o dobândă mult mai mică și asta înseamnă cheltuieli mult mai mici pentru municipalitate și bineînțeles un cash flow pentru o perioadă îndelungată pentru că orice finanțare ar însemna și vreo doi ani de grație. Într-un an în care bugetul este insuficient și în acest an, și anul viitor, din punctul meu de vedere, cu cât obținem o perioadă de grație pentru plata cheltuielilor este cu atât mai bine pentru noi. O dobândă mai mică și cash flow la dispoziție pentru activități care se vor duce numai la partea de investiții", a declarat primarul Cătălin Flutur. 

Gradul de îndatorare a municipalității botoșănene este în prezent de 16,7%. Legea prevede că gradul de îndatorare al primăriilor nu trebuie să depăşească nivelul de 30%, dar fac excepţie împrumuturile care se contractează pentru proiectele cu finanţare europeană.

În urma analizelor făcute au identificat trei variante de refinanțare a datoriei publice, care urmează a fi discutate cu băncile comerciale. 

Foto: Valoarea creditelor contractate de Primăria Botoșani și ratele care se achită lunar


 

 

 

Spune-ne opinia ta