Guvernul Mihai Tudose a suspendat, joi, angajarile la nivelul administratiei centrale, pana la sfarsitul anului. Masura a fost luata prin Ordonanta de Urgenta, iar proiectul actului normativ a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Dezvoltarii.
Observatii si propuneri se pot trimite pana la data de 16 iulie, adica in termen de 10 zile de la publicare.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a confirmat inghetarea angajarilor pana la sfarsitul anului.
"S-au facut foarte multe angajari, in conditiile in care stabilisem, ca decizie strategica la inceputul guvernarii, in ianuarie, ca vor fi diminuari de chetuieli de 10% din toata natura cheltuielilor publice si se pare ca s-a scapat robinetul la angajari in administratia centrala si nu este in regula", a explicat Dragnea, conform ziare.com.
In textul OUG se prevede, la articolul 7, alineatul (1):
"De la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante pana la data de 31 decembrie 2017 se suspenda ocuparea prin concurs a posturilor vacante din cadrul autoritatilor si institutiilor publice prevazute la art. 1 alin. (1), indiferent de modul de finantare a acestora, cu urmatoarele exceptii:
a) inaltii functionari publici;
b) posturile vacante din cadrul autoritatilor sau institutiilor publice nou-infiintate, potrivit legii;
c) personalul de specialitate din cadrul institutiilor si autoritatilor publice care au ca obiect de activitate gestionarea asistentei financiare comunitare acordate Romaniei de catre Uniunea Europeana;
d) personalul care desfasoara activitati aferente Programului National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023;
e) posturile unice, ale caror atributii specifice nu se regasesc la celelalte posturi din cadrul structurii organizatorice a autoritatilor si institutiilor publice;
f) posturile diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe;
g) posturile temporar vacante;
h) functiile publice de conducere generale si specifice, functiile publice de conducere cu statut special si posturile militare de conducere;
i) posturile din cadrul aparatului sistemului judiciar;
j) personalul incadrat la cancelaria prefectului."
La art.1 alin. (1) se arata ca:
"Pentru realizarea unei analize a organizarii institutionale si a eficientei utilizarii resurselor umane la nivelul Guvernului, ministerelor, altor organe centrale de specialitate din subordinea Guvernului si a ministerelor, inclusiv serviciilor publice deconcentrate ale acestora, al autoritatilor administrative autonome si institutiilor prefectului se constituie Comitetul interministerial pentru analiza organizarii institutionale si a resurselor umane din administratia publica centrala, organism consultativ, fara personalitate juridica, denumit in continuare 'Comitet interministerial'"
Informatiile despre posibile intentii ale Guvernului de a ingheta numarul de angajari au aparut de saptamana trecuta, potrivit Digi 24.
In administratia centrala lucrau, in luna mai, 504.000 de persoane, iar in administratia publica locala 595.000 de persoane.
O asemenea suspendare a angajarilor in administratia centrala a mai avut loc si in perioada Guvernului Emil Boc, in contextul crizei economice, relateaza Adevarul.