Cercetările vizează modul cum consilierul local Viorel Traciu a luat o cantitate de nisip din administrarea primăriei Brăeşti şi l-a folosit în interes personal.
Conform prevederilor legale, instituţiile publice nu pot împrumuta bani sau bunuri către persoane fizice, ci pot doar interveni, în baza unui regulament clar, pentru sprijinirea unor persoane aflate în situaţii speciale.
"Primăria nu este bancă să împrumute. Trebuie să existe un regulament clar, aprobat de consilul local, pentru situaţiile în care se poate interveni pentru diverşi cetăţeni. Împrumutul este în afara legii", a declarat Dumitru Chelariu, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Botoşani.
Reprezentanţii primăriei s-au apărat în faţa organelor de anchetă, menţionând că au întocmit un proces-verbal de împrumut, prin care consilierul local s-a obligat să restituie nisipul.
Contactat, primarul Ioan Toma a spus că nu este nimic ilegal şi doar a ajutat un cetăţean la nevoie.
"A fost un împrumut, s-a întocmit un document. Omul a adus materialul înapoi, aşa cum s-a angajat. Atunci când a avut nevoie ploua afară şi nu putea intra în balastieră pentru a lua nisip şi avea oameni la lucru. Trebuie să şi ajutăm cetăţenii", a declarat Ioan Toma.
Acesta a mai adăugat că în spatele anchetei stă de fapt o reclamaţie a unei persoane din localitate.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi anchetează, in rem, fapta de abuz în serviciu. Dacă se va confirma, ancheta va viza şi persoane.