Ziua Protecției Civile din România, sărbătorită și la Botoșani

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani îmbracă, de două ori pe an, haina de sărbătoare – pe 28 Februarie, de Ziua Protecţiei Civile din România şi pe 13 Septembrie, de Ziua Pompierilor din România. Particularitatea, singura instituţie care îşi aniversează de două ori pe an ziua armei, a apărut în urmă cu nouă ani, când s-a înfiinţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin fuzionarea Grupului de Pompieri cu Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă.

În acest an, pe 28 februarie, se împlinesc 80 de ani de la legiferarea primelor activităţi de protecţie civilă din România, iar pe 13 septembrie, 165 de ani de la Bătălia din Dealu Spirii.

În 1933, pe 28 februarie a fost aprobat prin Decretul Regal nr. 468 Regulamentul de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene. Scopul era acela să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resursele teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor, iar acest moment este considerat data de naştere a Protecţiei Civile în România. Numită şi ARMA VIEŢII, având ca deviză motto-ul CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA, Protecţia Civilă este o componentă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a

bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora. Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la apărare pasivă la apărare locală antiaeriană în 1952, apoi la apărare civilă în 1978 şi la protecţie civilă în 1994.

Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.

Ziua de 13 SEPTEMBRIE este un moment cu o semnificaţie deosebită pentru pompierii români care, an de an, rememorează faptele eroice ale înaintaşilor de la 1848 ce au luptat cu eroism împotriva trupelor otomane, venite să înfrângă mişcarea revoluţionară. Prin acest act eroic, pompierii au apărat tot ceea ce românii au obţinut prin mişcarea revoluţionară de la 1848 – libertate şi independenţă naţională a poporului român.

Dacă pentru majoritatea armelor a fost stabilită ca zi aniversară ziua înfiinţării acestora, pentru arma pompieri, ziua aniversară are o semnificaţie deosebită, prin faptul că aceasta vine să evoce şi să elogieze faptele de eroism de care au dat dovadă pompierii militari în data de 13 septembrie 1848.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean de 31 de ani, arestat pentru pentru furt din magazine! (foto)

astăzi, 17:31

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 31 de ani din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infr...

A început la Botoșani campania „Încalță un copil, de iarnă!”: Ce trebuie să facă cei ce vor să participe!

astăzi, 15:47

 „Încalță un copil, de iarnă!” este un apel la solidaritatea și generozitatea botoșănenilor din țară și din străinătate, care permit multor copii din satele sărace a...

Artistă din Botoșani, mesaj trist după o tragedie fără margini: ”De-a dreptul cutremurător!”

astăzi, 13:59

Fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc, din Chișinău, a decedat. Andreea Cuciuc, în vârstă de 17 ani, s-a stins sâmbătă seara. Fata se afla la o petrecere după &b...