Potrivit statisticilor, la Botosani sunt 150 de copii cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani, care sufera de acest sindrom, si 80 de persoane adulte, cu varsta peste 18 ani, afectate de acest sindrom.
In semn de solidaritate, iubire si admiratie fata de acestia, elevii de la Colegiul National "A.T. Laurian" au realizat luni, pe pietonalul Unirii, cateva momente de suflet, iar la Teatrul "Mihai Eminescu" a fost organizat un spectacol caritabil, "Nu trece pe langa mine indiferent", avand ca scop sensibilizarea comunitatii locale.

Medicii de la Maternitatea Botosani sustin ca statisticile, in ceea ce priveste numarul celor care se nasc cu Sindrom Down, nu sunt ingrijoratoare.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, cei care au in familie astfel de persoane au adus in atentie si neajunsurile cu care se confrunta. Cea mai mare problema la aceasta ora este faptul ca insotitorii persoanelor cu Sindrom Down sunt trecuti in somaj.
"Marea majoritate a parintilor sunt asistentii personali ai propriilor copii si acum, in ultimul timp, cand se duc sa isi reinnoiasca contractul de asistent personal, nu i se mai prelungeste, sunt trimisi in somaj. Ce face acel parinte, ca el daca nu accepta un serviciu pe care i-l da de la Somaj, ce face cu copilul, daca el nu se poate duce sa lucreze undeva? Este lucru facut fara o consultare prealabila in teren, or fi cazuri cand asistentul personal este extrafamilial, si ramane familia sa il ingrijeasca, dar cand sunt proprii parinti sau familii monoparentale, ce face acel parinte, cand este singurul care creste copilul?", a precizat Silvia Griciuc, presedintele Asociatiei Parintilor cu Sindrom Down.