Ziua Mondiala a Sindromului Down, marcata la Botosani!

Ziua Mondiala a Sindromului Down, marcata la Botosani!
21 martie este ziua in care persoanele cu Sindrom Down din intreaga lume sunt sarbatorite. Nici la Botosani evenimentul nu a trecut nemarcat, fiind organizate o serie de manifestari menite sa informeze si sa atraga atentia societatii si a autoritatilor asupra acestui sindrom, pentru dezvoltarea tolerantei si deschiderii fata de incluziunea sociala a persoanelor cu Sindrom Down.
 
Potrivit statisticilor, la Botosani sunt 150 de copii cu varste cuprinse intre  0 si 18 ani, care sufera de acest sindrom, si 80 de persoane adulte, cu varsta peste 18 ani, afectate de acest sindrom.

In semn de solidaritate, iubire si admiratie fata de acestia, elevii de la Colegiul National "A.T. Laurian" au realizat luni, pe pietonalul Unirii, cateva momente de suflet, iar la Teatrul "Mihai Eminescu" a fost organizat un spectacol caritabil, "Nu trece pe langa mine indiferent", avand ca scop sensibilizarea comunitatii locale.

"21.03 simbolizeaza copia celor trei cromozomi 21, care este caracteristica numai Sindromului Down. Noi, ca parinti, suntem bucurosi ca este primul an cand Ministerul Sanatatii celebreaza aceasta zi si speram sa ramana in comunitatea botosaneana cat de putin impregnata, macar astazi. Este o zi a persoanelor cu Sindrom Down, nu sunt oameni bolnavi, ci cu Sindrom Down. Noua asa ne place si asa este corect sa spunem. Marea majoritatea a persoanelor care au acest Sindrom, cel putin adultii, sunt in familie, pentru ca nu exista un centru de zi, nu exista o scoala adecvata, pentru ca ei comunica mai greu, unii chiar au un retard mintal mai accentuat si atunci sigur ca au nevoie de o ingrijire speciala. Suntem bucurosi ca in ultimul timp sunt acceptati in gradinite si scoli normale. Legea invatamantului nu obliga cadrele didactice sa primeasca copii cu dizabilitate intelectuale si ei, necomunicand bine, invata mai greu, dar sunt cadre didactice care au inteles ai au primit in clase copii cu sindrom Down", a declarat Silvia Griciuc, presedintele Asociatiei Parintilor cu Sindrom Down.

Medicii de la Maternitatea Botosani sustin ca statisticile, in ceea ce priveste numarul celor care se nasc cu Sindrom Down, nu sunt ingrijoratoare.

"Nu au fost mai mult de patru cazuri pe an, raportat la un numar de nasteri variind intre 3.300 pana la 2.900. Fiind o boala genetica, o boala cromozomiala, nu se cunoaste cauza. Sunt numai presupuneri, ar fi ideal sa se cunoasca cauza, pentru ca ar putea exista si un tratament. Noi, medicii, consideram că este o boala genetica. Atunci cand se naste un copil cu Sindrom Down, iar parintii, cand vin in contact cu personalul medical si cand primesc informatia prima data, sunt socati, pentru ca implica o intelegere deosebită a acestei afectiuni, o grija si o ingrijire speciala a acestor copii", a spus Rodica Tanasache, medic in cadrul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Botosani.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, cei care au in familie astfel de persoane au adus in atentie si neajunsurile cu care se confrunta. Cea mai mare problema la aceasta ora este faptul ca insotitorii persoanelor cu Sindrom Down sunt trecuti in somaj.

"Marea majoritate a parintilor sunt asistentii personali ai propriilor copii si acum, in ultimul timp, cand se duc sa isi reinnoiasca contractul de asistent personal, nu i se mai prelungeste, sunt trimisi in somaj. Ce face acel parinte, ca el daca nu accepta un serviciu pe care i-l da de la Somaj, ce face cu copilul, daca el nu se poate duce sa lucreze undeva? Este lucru facut fara o consultare prealabila in teren, or fi cazuri cand asistentul personal este extrafamilial, si ramane familia sa il ingrijeasca, dar cand sunt proprii parinti sau familii monoparentale, ce face acel parinte, cand este singurul care creste copilul?", a precizat Silvia Griciuc, presedintele Asociatiei Parintilor cu Sindrom Down.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
3

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
28

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
378

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...