Zece reguli de politete pentru copilul meu

Exista cateva reguli de politete pe care as vrea ca fiica mea sa si le insuseasca. Pentru ca le simt lipsa in viata mea din Bucuresti. Pentru ca le vad incalcate zi de zi si nu-mi place. Pentru ca viata ei ar fi mai frumoasa si mai simpla ca om politicos, dar si pentru ca orasul in care traieste ar arata altfel daca ar fi locuit de oameni politicosi.

1. Saluta cunoscutii pe care ii intalnesti si necunoscutii pe care te pregatesti sa-i abordezi.

Fie ca intalnesti un vecin la iesirea din bloc sau un coleg intr-un colt al orasului, spune-i "buna ziua" inainte de a trece mai departe. Daca nu se uita inspre tine in acel moment si nu te poate vedea, daca e prins intr-o discutie, vezi daca poti sa-ti rapesti cateva secunde pentru a-l astepta sa te remarce. Daca intri intr-un magazin sau pur si simplu vrei sa intrebi un necunoscut cat e ceasul, saluta inainte de orice altceva.

2. Spune "multumesc" atunci cand cineva iti ofera ceva, cand te ajuta, cand te serveste.

Spune "multumesc" si daca oamenii sunt platiti sa faca acel lucru. Spune "multumesc" cand iesi din biroul sau cabinetul cuiva. E un cuvant simplu, dar puternic. Spune "multumesc" chiar daca refuzi ce ti se ofera. "Vreti sa luati loc?", "Multumesc, nu, cobor imediat".

3. Cand folosesti mijloace de transport in comun, asteapta sa coboare calatorii inainte sa urci.

Cand te pregatesti sa intri intr-o cladire, fa loc personelor care vor sa iasa. Intotdeauna ordinea este aceasta – mai intai se iese, abia apoi se intra. Mai intai se iese, abia apoi se intra. Mai intai se iese, abia apoi se intra. S-a retinut?

4. Ofera locul in mijloacele de transport persoanelor carora le este mai greu decat tie sa stea in picioare.

Copiii mai mici decat tine, femeile gravide, femeile cu copii in brate, oamenii cu handicap sau batranii – cu totii au nevoie mai mare sa stea jos decat tine. Tu ai toata puterea si energia din lume.

5. Cere-ti scuze cand provoci un accident, cand gresesti.

Este atat de simplu si de reparator sa spui "Va rog sa ma scuzati!" atunci cand lovesti pe cineva din greseala!

6. Foloseste cat mai des formule de politete si adreseaza-te persoanelor necunoscute la pluralul de politete.

Spune "va rog" inainte sa formulezi o cerere, altfel o sa pari un badaran. "Va rog sa imi dati un pachet de servetele!" suna cu siguranta altfel decat: "Vreau un pachet de servetele".

7. Ajuta persoanele carora le e mai greu sa se descurce singure.

Daca o poti ajuta, nu lasa o mama sa coboare singura caruciorul pe scari. Deschide usa unui om mai in varsta sau aflat in dificultate. Ajuta o batrana sa treaca strada in siguranta.

8. Punctualitate!

Ni se intampla tuturor sa mai intarziem, din motive care nu tin de noi. Un accident pe linia tramvaiului, niste chei ratacite, un prieten care a avut nevoie de ajutor. Nu-ti face din asta un obicei si asigura-te ca sunt situatii exceptionale si ca iti ceri intotdeauna scuze. Traim in epoca telefoanelor mobile, asa ca iti va fi foarte usor sa-l anunti pe cel cu care ai intalnire ca intarzii INAINTE de a fi intarziat deja.

9. Imbraca-te decent, in orice ocazie.

Daca nu esti la plaja sau la piscina, sutienul si slipii nu trebuie sa fie la vedere.

10. Nu ragai, nu te scobi in nas sau in masele, nu trage vanturi, nu vorbi exagerat de tare in public.

Frumos ar fi sa nu faci toate astea nici acasa, in intimitate, dar mai ales in prezenta altora. Ca sa ne simtim cu totii confortabil, exista o limita de discretie pe care trebuie sa o respectam. Cel mai ades, trebuie sa ne controlam si nevoile fizice, pentru ca ceilalti nu au nicio vina.

  totuldespremame.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox: Cinstim astăzi Sf. Cuv. Hariton Mărturisitorul; Sf. Proroc Baruh; Sf. Cuv. Neofit Zăvorâtul din Cipru

astăzi, 08:00

A fost prins în timpul împăratului Aurelian (270-275), supus supliciilor şi întemniţat. Pentru că a avut curajul să-i înfrunte pe păgâni şi pentru că a mărturisi...

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu“ Botoșani organizează concurs de creație literară! (foto)

Friday, 27 September 2024

Lucrările pot fi trimise pe adresa de e-mail: lecturabjme@gmail.com sau pot fi depuse la Sala de Lectură a Bibiotecii, sediul central din Calea Națională, nr. 64. Termenul limită de predare es...

Elevii unei școli din Botoșani învață despre leadership și educație financiară la Târgul anotimpurilor! (foto)

Friday, 27 September 2024

"It takes a village to raise a child" spune un proverb și asta au reușit educatorii, învățătorii și profesorii Școlii Gimnaziale „Sfânta Maria” din Botoșani: ...