Gazele livrate populatiei se scumpesc de la 1 iulie

Pretul gazelor livrate populatiei, dar si clientilor noncasnici, va creste in doua etape, la 1 iulie si la 1 octombrie, dupa ce Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, vineri, modificarile tarifelor.

Pretul gazelor pentru populatie va creste la 1 iulie cu 8% si la 1 octombrie cu 2%, iar tarifele pentru gazele livrate clientilor noncasnici vor fi majorate cu 3%, atat la 1 iulie cat si in etapa a doua, la 1 octombrie, potrivit ANRE.

Cresterea de 3% programata pentru 1 iulie este putin mai mica fata de cea de 5% inclusa in calendarul de eliminare treptata a preturilor pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale, datorita evolutiilor favorabile ale pretului de import si a necesarului de import pentru acoperirea consumului, se arata intr-un comunicat al ANRE.

Modificarile programate pentru 1 iulie au fost aprobate vineri de catre Comitetul de Reglementare al ANRE.

Majorarea tarifelor la gaze va avea loc pe ansamblul intregului an. Astfel, 10% pentru populatie (aceeasi cu cea din calendarul asumat in relatia cu FMI si UE) si de 11% in cazul clientilor noncasnici (fata de 18% in calendar).

De la inceputul anului, pretul gazelor pentru clientii casnici nu a fost modificat, iar in cazul celorlalti consumatori, tarifele au urcat cu 5% la 1 februarie, alta majorare de 5%, programata pentru 1 aprilie, nemaiavand loc.

"Preturile finale reglementate aferente clientilor casnici si noncasnici au ramas nemodificate incepand cu 1 aprilie 2013, chiar daca in pretul final reglementat a fost luata in considerare noua valoare a pretului productiei interne. Avand in vedere ca celelalte elemente care intra in componenta costului unitar al gazului nu au generat modificari semnificative in calculul acestuia (scaderea necesarului de import, scaderea pretului import) suma fixa unitara pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale pentru clientii noncasnici a ramas nemodificata", precizeaza ANRE. Urmatoarea etapa din calendarul aprobat de Guvern este stabilita pentru 1 octombrie, cand preturile vor avansa cu 2% pentru populatie si cu 3% pentru consumatorii noncasnici. Pentru 1 octombrie 2013 si 1 ianuarie 2014, ANRE va avea in vedere respectarea cresterilor din Calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate", se precizeaza in comunicat.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod portocaliu de vreme severă în județul Botoșani, anunțul meteorologilor!

astăzi, 10:16

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de vreme severă valabil de duminică, 29 septembrie, până luni, 30 septembrie, ora 10:00. Zonele afectate sunt Mold...

Accident grav într-o comună din Botoșani, patru persoane au ajuns la spital! (foto)

astăzi, 09:08

Patru persoane, cu vârste între 59 și 66 de ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă dimineață, în localitatea Blândești. &...

Cetățenii de pretutindeni sunt așteptați la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, care este programul hramului!

astăzi, 08:41

Anul acesta, alături de sfintele moaște ale Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi aduse, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, și sfintele moaște ale Sfântulu...