Vreme anormal de caldă pentru luna februarie

În mod istoric, februarie este luna în care, în România, se produc cele mai multe episoade cu viscol și zăpadă abundentă dintre toate lunile de iarnă. Totuși, luna februarie 2020 va face abstracție de la această “regulă”, deși în a două parte a lunii aspectul vremii va fi ceva mai hibernal. Valorile pozitive ale oscilației arctice (AO) și nord-atlantice (NAO) vor contribui decisiv la menținerea unei circulații zonale la nivelul Europei (mase de aer cald venite dinspre vest de pe Oceanul Atlantic), iar pe cale de consecință, pe lângă precipitațiile relativ puține așteptate să cadă în România, și temperaturile se vor menține peste media climatologică a anilor 1981-2010 (media de referință la care se raportează în mod curent institutele meteorologice din întreagă lume).

 

A două decadă a lunii februarie va propune o activare a circulației atmosferice pe teritoriul țării noastre, însă fără premisele de instalare a unui blocaj anticiclonic de tip scandinav sau siberian. Atfel, Vremea.ro prognozează că în vestul, centrul și nordul țării o serie de fronturi atmosferice vor aduce precipitații mixte pe spații relativ extinse, în timp ce la munte se vor semnala exclusiv ninsori.

Cantitățile de apă estimate a se acumula vor fi moderate, iar numai local la altitudini de peste 500 de metri se va depune un strat subțire de zăpadă. În condițiile intensificării circulației vestice a aerului, inversiunile termice se vor “sparge”, iar temperaturile vor crește în toate regiunile țării, dar mai cu seamă în zonele deluroase din sud și est, unde se vor înregistra maxime termice de până la 15 grade Celsius.

În a treia decadă a lunii februarie ne putem aștepta în sfârșit la un episod cu zăpadă și chiar viscol în sudul și în estul țării, deși aceste fenomene nu vor fi de durată. O slăbire a vortexului polar spre finalul lunii va aduce un aer mai rece dinspre Scandinavia către latitudini mai sudice, aer care odată intrat în Marea Mediterană va contribui la formarea a unul sau două cicloane ce vor migra către teritoriul țării noastre.

În sud-estul extrem precipitațiile vor fi preponderent sub formă de ploaie, în timp ce în restul zonelor vor cădea mai ales ninsori și se va depune un strat de zăpadă moderat ca grosime (până la 20-30 de centimetri).

În urma zăpezilor vor fi și câteva zile în care se va semnala ger inclusiv în sudul țării, iar în depresiunile din estul Transilvaniei valorile termice minime se vor apropia de pragul de -20 de grade Celsius.

Din punct de vedere termic vremea va fi ușor mai rece față de media climatologică a ultimei decade a lunii februarie, însă per ansamblu întreaga luna se va situa peste normalul climatologic la nivel național cu până la 2 grade Celsius, potrivit vremea.ro.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un apreciat antreprenor din județul Botoșani a trecut la cele veșnice. „Un om blând, bun, pe care nu l-am văzut niciodată supărat...”

astăzi, 12:22

Un cunoscut și apreciat om de afaceri din municipiul Dorohoi a trecut la cele veșnice în cursul zilei de astăzi. Bărbatul deține renumitul restaurant Super Splendid din cel de-al doilea mun...

Hidrologii anunță Cod Portocaliu și Galben de inundații pe râul Prut!

astăzi, 12:05

Hidrologii au anunțat că există, în continuare, risc de inundații pe râul Prut - sectorul amonte Acumularea Stânca-Costești și au instruit: - cod portocaliu de astăzi, de l...

Fiecare primărie din România va decide dacă vrea sau nu păcănele în localitatea sa. Ce propune Guvernul!

astăzi, 11:20

Fiecare primărie din România va decide dacă autorizează sau nu jocurile de noroc pe teritoriul pe care îl administrează, potrivit proiectului de reformă a administrației locale propu...