Vrei să îți VINZI terenul agricol? Va trebui să ÎȚI ÎNTREBI ÎNTÂI VECINUL dacă nu-l vrea

Vrei să îți VINZI terenul agricol? Va trebui să ÎȚI ÎNTREBI ÎNTÂI VECINUL dacă nu-l vrea
Un proiect de lege menit să restricționeze accesul străinilor la terenurile arabile din România riscă să conducă la abuzuri împotriva cetățenilor care vor să își vândă un simplu teren.

Aceștia vor trebui să înștiințeze întâi primăria, care va afișa anunțul de vânzare la sediul acesteia timp de 90 de zile. Tot primăria va notifica persoanele care vor avea drept de preempțiune la achiziție: coproprietarii, vecinii, arendașii, precum și statul român.

Potrivit unui proiect de lege privind vânzarea - cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan, postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, cei care vor dori să își vândă un astfel de teren vor trebui să parcurgă mai mulți pași administrativi care le vor îngreuna misiunea.

Astfel, vânzătorii vor trebui întâi să ceară primăriei să afișeze la sediul acesteia anunțul de vânzare a terenului, care va sta publicat timp de 90 de zile de la data înregistrării cererii.

Totodată, proiectul de lege instituie drept de preempțiune (au întâietate la cumpărare - n.r.) în favoarea: "coproprietarilor persoane fizice, vecinilor persoane fizice, arendașilor, persoane fizice cu vârsta de până la 40 de ani, care desfășoară activități agricole pe raza administrativ-teritorială a localității unde este situat terenul respectiv, precum și Statul Român, la preț și condiții egale, în ordinea stabilită prin prezenta lege".

Preemptorii vor trebui să fie notificați de către primărie în termen de 15 zile de la data înregistrării cererii și își vor anunța decizia de a cumpăra în intervalul celor 90 de zile în care anunțul este afișat la sediul primăriei.

Se va crea o nouă instituţie din bani publici

Totodată, proiectul legislativ prevede că se va crea Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, care va gestiona întregul proces de vânzare-cumpărare al terenurilor agricole din extravilan.

Practic, după expirarea celor 90 de zile, dacă niciun preemptor nu este interesat de ofertă, "vânzarea terenului este liberă", iar vânzătorul trebuie să anunțe în scris Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

Instituția va verifica datele primite în termen de 15 zile lucrătoare şi va comunica vânzătorului, precum şi potenţialului cumpărător îndeplinirea/neîndeplinirea condiţiilor legale. Autoritatea va emite avizul prealabil încheierii contractului de vânzare - cumpărare contra taxă, al cărei nivel urmează să fie stabilit prin normele metodologice la lege.

Test de cunoștințe agricole pentru cumpărători

Pe de altă parte, același proiect prevede că persoanele fizice vor putea cumpăra terenuri agricole situate în extravilan numai dacă au desfăşurat activităţi agricole pe o perioadă de cel puţin cinci ani şi fac dovada că au cunoştinţe în domeniul agricol.

Arendaşii care doresc să cumpere teren agricol situat în extravilan trebuie să deţină calitatea de arendă pentru terenul respectiv, stabilită printr-un contract de arendă încheiat pe o perioadă de minim 5 ani pentru terenul ce urmează a se vinde şi să fie înregistraţi potrivit art. 1838 din Noul Cod Civil.

Limita de proprietate: 100 de hectare

În plus, proprietatea persoanei fizice, reprezentând terenuri agricole situate în extravilan, nu poate depăşi 100 ha, de la intrarea în vigoare a legii.

De asemenea, proiectul stipulează că persoana fizică care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, deține în proprietate terenuri agricole pe teritoriul României, situate în extravilan, trebuie să facă dovada că a desfășurat activități agricole pe acestea.

Prevederile proiectului de lege ar urma să se aplice numai persoanelor fizice, cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, precum şi apatrizilor cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene.

Sancţiunile prevăzute în proiectul de act normativ pentru nerespectarea prevederilor sunt cuprinse între 50.000 lei - 500.000 lei/hectar.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, legea ar putea fi discutată la nivelul Guvernului săptămâna viitoare, după care actul normativ urmează să fie trimis Parlamentului, pentru ca, până la sfârşitul anului, să fie adoptat şi să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014, transmite Agerpres.

Începând cu această dată, străinii vor putea cumpăra terenuri arabile în România şi ca persoane fizice, nu numai prin firme, ca acum, ceea ce va duce la o amplificare a tranzacţiilor în domeniu.


 EVZ.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
14

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
79

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
22

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...