Vor să devină ACADEMICIENI cu drepturi depline şi cu urmaşi întreţinuţi de noi! Cine îi opreşte pe politicieni?

Vor să devină ACADEMICIENI cu drepturi depline şi cu urmaşi întreţinuţi de noi! Cine îi opreşte pe politicieni?
În vara anului 2015, la Botoşani, neurochirurgul Leon Dănăilă atrăgea atenţia asupra faptului că în ţara noastră sunt mulţi cei care îşi arogă titlul de academician fără să aibă acest drept. Spunea domnul Academician Leon Dănăilă că în România sunt sute de membri ai academiilor, însă academicieni doar câteva zeci.

În urmă cu câteva luni, acelaşi lucru ne transmitea Academicianul Cristian Hera (care este şi vicepreşedinte al Academiei Române). Titlul de ACADEMICIAN, spune domnul Hera, "revine şi ca atare se referă numai la membrii titulari ai Academiei Române (AR). În prezent, în ţara noastră, acest titlu îl poartă 77 de membri titulari AR. Ceilalţi membri AR sunt membri corespondenţi sau membri de onoare ai Academiei Române, NU ACADEMICIENI. Cei aleşi în alte academii, "Academii de ramură", sunt membri ai academiilor respective, NU ACADEMICIENI".

Academiile oamenilor de ştiinţă, medicală, juridică, tehnică, inclusiv ASAS-ul sunt un fel de "paraacademii" , cu membri de conjunctură, mai ales politică!, dar cu imense fonduri pompate din bugetul de stat. Şi e vorba despre academii care nu emit cercetări, nu au merite în afara celor pe care şi le arogă membrii lor, de la parlamentari la tot felul de universitari şi şefi de instituţii.

Dacă întreaga Academie Română are 77 de membri (după cum ne informează însuşi vicepreşedintele Academiei Române), ei bine, fiecare academie de ramură în parte are între 70 şi 250, chiar 300 de membri. În 2010, membrii titulari ai AOSR (Academia Oamenilor de Ştiinţă din România) primeau o indemnizatie lunară bruta de 2.000 lei, membrii corespondenti o indemnizatie lunara bruta de 1.400 lei, daca nu beneficiau si de alte indemnizatii academice. Membrii de onoare primeau o indemnizatie lunara bruta de 1.000 lei, iar membrii prezidiului AOSR, ai consiliului onorific, precum si membrii consiliului stiintific, o indemnizatie lunara majorata cu 20%. La care se adaugă, atenţie, sedii cu tot ce presupune întreţinerea, personal, maşini la scară, prime, privilegii etc.

Printre membrii "de renume" dăm de Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu, Ion Cristoiu.

În 2010, Daniel Funeriu a reuşit să scoată din finanţarea bugetară trei dintre academiile de ramură, excepţie făcând la acel moment ASAS-ul (Ştiinţe Agricole). În 2014 s-a revenit la situaţia dinainte de ordonanţa lui Funeriu din 2010, dar s-a inclus finanţarea în bugetul Ministerului Educaţiei.

Numai că, la finalul anului 2015, se mai întâmplă o minune! Comisiile parlamentare AU VOTAT bugetul Ministerului Educatiei cu un singur amendament, depus de – cine credeţi – Ecaterina Andronescu. Amendament care cere ca peste 6 milioane de lei să ajungă la Academia Oamenilor de Ştiinta din Romania (AOSR), al cărei membru este, alături de, arătam mai sus, Ion Iliescu şi clica de parlamentari, politiceni etc. de toate coloraturile. Aşadar, nu doar că au revenit la bugetarea de la stat, dar nu au vrut nici măcar ca banii să fie gestionaţi prin intermediul Ministerului Educatiei. Ecaterina Andronescu a cerut filă de buget separată pentru AOSR, iar parlamentarii au fost de acord.

Deputatul PSD Anghel Stanciu, unul dintre cei care au votat in comisie amendamentul propus de Ecaterina Andronescu, este si membru in conducerea AOSR, fiind seful filialei Iasi. Anul trecut a câştigat suma de 39.590 lei, conform declaratiei de avere publicata pe site-ul Camerei la data de 15.06.2015. Un singur om din cele câteva sute!

Câţi profesori, medici, pompieri, funcţionari ar putea fi plătiţi cu aceşti bani ai sutelor de falşi academicieni?!

Dar surprizele nu se opresc aici! În Senatul României tocmai a fost depusa zilele trecute o initiativa legislativa, prin care se doreste ca Academia Oamenilor de Stiinta sa obtina un statut similar Academiei Romane sau Institutului Cultural Roman. Concret, pe langa schimbarea denumirii in Academia de Stiinte, cresterea salariilor printr-un "spor de importanta nationala", se urmareste si eliminarea interdictiei de a purta titlul de academician pentru membrii acesteia.

Astfel, nici mai mult, nici mai puţin, membrii care fac parte din Academia Oamenilor de Stiinta fosti si actuali parlamentari, asa cum sunt Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu, Teodor Melescanu, Valeriu Tabara sau ca Gheorghe Mencinicopschi, IPS Teodosie, IPS Nifon, Ion Cristoiu, ar putea deveni deţinători ai titlului de academician, cu toate prerogativele pe care acest fapt le impune. Dovadă că initiativa depusă la Senat prevede chiar abrogarea articolului din actuala lege care prevede ca membrii acestui for nu pot purta titlul de academician.

Proiectul de lege este sustinut de 42 de parlamentari de la toate grupurile politice (27 de la PSD), cu exceptia ALDE.

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania a functionat ca ONG pana la aparitia Legii nr. 31-2007, cand a devenit institutie de interes public. Legea a fost promovata de actualul presedinte si vicepresedinte - Vasile Candea si Ion Basgan, fosti parlamentari. Cel din urma este coautor al cartilor "Francmasoneria. Razboaiele fiilor luminii" si "Enciclopedia Francmasoneriei Universale".

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) are 250 de membri titulari, care sunt plătiți pe viaţă din bugetul de stat. Şi ca şi cum nu ar fi de ajuns, după moartea lor  - atenţie! - urmaşii beneficiază de o sumă lunară neimpozabilă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Ancheta Știri Botoșani: Ce facem cu cărțile vechi din propria bibliotecă?

Duminică, 21 Iulie 2024
784

Dacă vrei să știi cum este inima unui om, nu-mi spune ce citește, spune-mi ce recitește, rostea în urmă cu peste jumătate de veac scriitorul François Mauriac. Într-un timp al...

Artista din Botoșani care a creat cel mai cunoscut monument din Iași. Model i-a fost o mătușă ”deosebit de frumoasă și distinsă” (Foto)

Miercuri, 17 Iulie 2024
491

Gabriela Manole-Adoc s-a născut pe 14 noiembrie 1926, în localitatea Pleșani, județul Botoșani. În urmă cu 30 de ani, Consiliul Municipal Botoșani îi conferea titlul de Cetăț...

Poveștile orașului Botoșani. Unirii sau strada Sfintei Vineri, locul care unește toate generațiile!

Miercuri, 17 Iulie 2024
1962

Este inima orașului. Și nu pentru că, de oriunde ai veni sau oriunde ai pleca, pasul trece pe aici. Ci pentru că palpită, respiră, viețuiește odată cu tine. Ori că prinzi verdele forfotind c...