Djuvara a ramas socat de cat de mult beau romanii: Erau betivi toata ziua

Djuvara a ramas socat de cat de mult beau romanii: Erau betivi toata ziua
Neagu Djuvara a povestit ca, atunci cand s-a intors in Romania, dupa 45 de ani de viata in strainatate, l-a surprins faptul ca romanii beau incontinuu si aratau cu totul altfel fata de cum ii stia el.

"Cand am venit aici, am avut totusi un soc, fiindca n-am mai gasit acelasi roman. Am stat 45 de ani plecat. Este o viata de om. Cand plecasem eu din tara, romanul pe care-l cunosteam, de pilda taranul de la mosia din judetul Braila, era imbracat in alb, cu garnitura la marginea manecii camasii. Era curat, era respectuos fata de cineva mai invatat decat el, nu ca era boier, dar ca era mai invatat", a spus Djuvara intr-un interviu acordat Agerpres.

Pe langa modul in care se imbracau romanii pe care ii redescoperea Djuvara, istoricul a fost socat de cat de mult beau acestia.
"M-am intors si am gasit un taran mai intai imbracat ca Mao Zedong, in haine gri. Chiar fata lui m-a speriat, de betiv. Romanul de pe vremea copilariei mele era un om care mai trantea o tuica exagerata duminica, dar restul saptamanii era treaz.

M-am intors dupa 40 de ani si am vazut ca erau betivi toata ziua, de dimineata pana seara. Prin urmare, asta strica o natie. Asta transforma o populatie rurala in niste brute. Am devenit foarte pesimist", a punctat acesta.

Pornind de la acest pesimism, istoricul si-a adus aminte de un aspect care il nemultumeste la tinerii care pleaca sa studieze in afara tarii, si anume faptul ca aleg sa nu se mai intoarca in tara.

"In plus, un alt motiv de pesimism este ca tineretul - ca avem totusi un tineret inteligent -, de indata ce capata o bursa in strainatate, pleaca si nu se mai intoarce. In tineretea mea, cu totii am plecat in strainatate ca sa facem studii superioare, dar niciunul nu statea acolo. Toti se intorceau in tara.

De indata ce capatam o diploma de la Londra, de la Paris, de la Washington, ne intorceam in tara. Era sfant, era normal. Acum, domne', capeti o bursa Fulbright sau alta, dus esti din tara. Concluzia mea este ca tara e pierduta", a mai spus Djuvara.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La Ipotești a început Săptămâna Națională a Bibliotecilor!

astăzi, 09:17

Cu acest prilej, din anul 2021, s-a derulat proiectul Biblioteci în dialog, ocazie cu care biblioteci specializate sau generaliste au participat prin conferențieri și prezentări ale specificu...

Armata a reușit să ocupe doar jumătate dintre locurile scoase la concurs: Proba fizică, cea mai dificilă!

astăzi, 08:35
59

Ministerul Apărării Naționale a publicat datele primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an și 60% dintre posturile scoase la concu...

Iftime este recunoscător: ”M-a salvat Mailat, minunea asta de copil!” / ”Cu Andone și cu echipa asta mă luptam la orice loc!”

astăzi, 08:08
401

FC Botoșani a trecut de Dinamo, scor 2-1, după un meci nebun. Prima repriză a durat mai bine de o oră, iar în ea Dinamo și-a dat un autogol, a marcat de două ori, dar doar o reușită a fo...