Vom purta mască obligatoriu cel puțin până la finele 2021

Vom purta mască obligatoriu cel puțin până la finele 2021

   Sursa foto: EuropaFM.ro

Românii vor putea renunța la masca de protecție abia când se va ajunge la imunizarea colectivă. Cel puțin aceasta este declarația lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Covid-19.

„Nu o vom mai purta în momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă. În momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin. Cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie. Însă aș vrea să menţionez că prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie şi nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

În prezent, cercetătorii încă studiază pragul de imunizare colectivă pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, iar estimările variază între 40 și 80% din populație. România și-a ales un prag de imunizare colectivă de aproximativ 70% ceea ce ar însemna că cel puțin până la finele acestui an vom purta mască obligatoriu.

Slavă Domnului că astăzi avem un vaccin, prin care ne putem proteja. Vom vedea care va fi evoluția de aici înainte. Suntem convinși cu toții, pentru că datele, inclusiv din România, dar și din celelalte țări unde campania de vaccinare a decurs foarte bine, arată o eficiență a vaccinului în viața de zi cu zi. S-a dovedit scăderea incidenței cazurilor de COVID-19. Acest lucru l-am observat și noi în rândul persoanelor vaccinate în etapa 1. De asemenea s-a văzut la persoanele care sunt vaccinate din centrele sociale, din căminele de bătrâni. La persoanele dializate iarăși se observă o scădere substanțială, chiar de peste 90 la sută”, a declarat Valeriu Gheorghiță, conform Digi24.

 

Spune-ne opinia ta