Violul și actul sexual cu un minor au devenit infracțiuni imprescriptibile, alături de faptele de omor, genocid și infracțiunile contra umanității și de război

Violul și actul sexual cu un minor au devenit infracțiuni imprescriptibile, alături de faptele de omor, genocid și infracțiunile contra umanității și de război

Indiferent cât timp trece de la comiterea faptei, vinovatul poate fi tras oricând la răspundere penală pentru faptele de viol și pentru actele sexuale cu un minor, potrivit unei legi care a intrat în vigoare de ieri, 2 noiembrie 2020.

Legea nr. 217/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Concret, ea adăugă faptele de viol, cât şi pe cele sancţionate ca act sexual cu un minor în Codul penal în lista faptelor pentru care răspunderea penală nu se prescrie.

Pe această listă se mai află și faptele de omor și cele intenționate urmate de moartea victimei, precum și faptele de genocid, și infracțiunile contra umanității și de război.

Pedepsele pentru cei ce agresează sexual copii cresc, iar făptaşii nu vor mai primi pedepse cu suspendare.

Pedeapsa minimă pentru viol creşte de la trei la cinci ani (maximul rămâne tot de zece ani), iar actul sexual cu un minor sub 14 ani va fi pedepsit cu închisoarea de la cinci la 12 ani.

Dacă autorul este un membru al familiei, pedeapsa maximă va ajunge la 15 ani. Regula va fi valabilă şi pentru cei ce convieţuiesc cu minorul-victimă, chiar dacă nu sunt părinţii copilului sau alţi membri ai familiei.

O altă modificare importantă ce privește faptele de viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, corupere sexuală ori pornografie infantilă este că legea penală română se aplică şi infracțiunilor comise în afara granițelor de cetățeni români sau persoane juridice române indiferent de pedeapsa din România, chiar dacă fapta nu e prevăzută ca infracțiune în legea penală a țării unde aceasta a fost comisă, scrie Avocatnet.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean prins la Botoșani cu un transport de material lemnos neînregistrat corect!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
55

Marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Șendriceni, o autoutilitară condusă de un bărb...

ITM le-a pus gând rău angajatorilor din panificație: Sute de mii de lei amendă pentru nerespectarea normelor de siguranță a muncii!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
101

În perioada 09 -12.04.2024, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, a avut loc Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile lega...

Bărbat de 62 de ani din Dorohoi a produs un accident după ce s-a urcat băut la volan!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
133

În cursul zilei de marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un acc...