Autoritățile bat pasul pe loc. „După opt luni de pandemie, spitalele nu și-au rezolvat problemele cu oxigenul”

După opt luni de pandemie de coronavirus, problemele unităților spitalicești din Botoșani au rămas aceleași. Una dintre cele mai mari este insuficiența surselor de oxigen, vitale pentru bolnavii internați, o carență pe care a semnalat-o Direcția de Sănătate Publică (DSP), făcând public apel la mediul de afaceri și la organizații non-guvernamentale, pentru donații.

Întrebată, în cadrul unei conferințe de presă susținute luni, dacă percepe ca normală o astfel de situație, coordonatorul DSP a explicat că ordonatorii de credite sunt cei care ar fi trebuit să rezolve problema.

„Oxigenul în aceste spitale ar fi trebuit să fie din partea managementului și a ordonatorului de credite. În momentul în care pe mine m-a sunat medicul infecționist șef și mi-a spus că are pacienți, 15-20 de bolnavi, pentru care sursa de oxigen nu este suficientă, asta nu ține de DSP. A fost un apel din punct de vedere uman, eu am anunțat Spitalul Județean, am anunțat spitalele de fază doi, că trebuie să își rezolve problemele. Numai că ordonatorul de credite, ca să cumpere aceste concentratoare, trebuiau să intre într-un sistem, mi-au explicat cei de la Spitalul Județean. Iar faptul că, după opt luni de pandemie, Spitalul Județean și celelalte nu și-au rezolvat problemele cu oxigenul, este strict problemă legată de managementul spitalului cu ordonatorul de credite”, a declarat medicul Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani.

Oficialul s-a arătat indignată de lipsa de implicare a decidenților locali și județeni. Totodată, ea a subliniat că problema nu este nici în prezent complet rezolvată. Atât Spitalul de Recuperare, cât și cel de Pneumofiziologie, care sunt în subordinea Primăriei municipiului Botoșani, au nevoie de concentratoare de oxigen, directorii unităților cerând ajutorul DSP. Cea din urmă unitate se află într-o situație de-a dreptul irațională.

„Eu am încercat să ajut, Ministerul nu îmi poate de mie aceste concentratoare. În primul rând, ordonatorul de credite al fiecărui spital trebuie... deci nu Ministerul. Eu vă întreb, până în martie, când se știa că vine pandemia, de ce nu s-a rezolvat problema cu oxigenul? În momentul în care se știa că vine pandemia și că Secția de Boli Infecțioase va fi cea mai folosită, primul lucru, nu contează cine a fost, cine este sau cine va fi, ideea e că trebuia să nu fie o secție fără oxigen bun. Spitalul de Pneumofiziologie nu are o sursă de oxigen ca lumea, deși e spital de boli pulmonare. În momentul respectiv, am considerat că singurul lucru care mă poate ajuta la timp, sunt aceste donații. M-am simțit prost când m-am găsit în situația de a fi cerșetoare și să vin să spun că îmi trebuie oxigen”, a adăugat Adăscăliței.

La Spitalul Județean, în cele două secții COVID, sunt 89 de paturi dedicate și numai 27 de surse de oxigen, 16 pentru copii și 11 pentru adulți.

În urmă cu câteva săptămâni, Asociația „Salvează o inimă”, cunoscută și pentru reușita de a achiziționa un aparat de testare PCR înaintea autorităților, a donat 15 concentratoare de oxigen către Secția de Infecțioase. Apoi, Fundația „Mereu aproape” și LIDL România au contribuit cu 30 de astfel de dispozitive medicale. În timp ce autoritățile responsabile bat pasul pe loc.

 

Spune-ne opinia ta