Vin ploile, iar vremea se răceşte! Estimări meteorologice pentru următoarele zile

Odată cu înaintarea în luna septembrie, toamna îşi face simţită prezenţa tot mai puternic şi nu doar la nivelul temperaturilor ci şi a precipitaţiilor. Astfel că în următoarele zile, prognoza meteo ne indică faptul că umbrelele trebuie să devină accesorii necesare.

Vin ploile, iar vremea se răceşte! Estimări meteorologice pentru următoarele zile

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Depăşirea jumătăţii lunii septembrie produce schimbări în aspectul meteorologic, iar săptămâna care urmează va dovedi pe deplin acest lucru. Soarele şi temperaturile ridicate vor fi înlocuite treptat de o răcire a vremii şi de precipitaţii care se vor semnala pe aproape întreg teritoriul judeţului Botoşani.

Duminică va fi cea mai caldă zi a intervalului, în care maxima va atinge valoarea de 32ºC, în timp ce minima va fi de 16ºC. Cerul va fi parţial noros, dar se va însenina în timpul nopţii. Vântul va sufla moderat predominant din sector sud- estic. Luni, temperaturile vor avea valori cuprinse între 26ºC şi 9ºC. Cerul va fi senin iar vântul se va roti dinspre nord- vest şi va sufla mai mult slab.

De marţi, vremea intră într-un proces de răcire iar formaţiunile noroase aducătoare de ploaie îşi vor face simţită prezenţa. Cerul va fi mai mult acoperit iar spre după-amiază se vor semnala averse, slabe cantitativ. Vântul va sufla slab dinspre est, cu unele intensificări pe timpul averselor. În noaptea de marţi spre miercuri, însă, aversele se vor transforma în furtuni. Temperaturile de marţi vor oscila între 22ºC şi 10ºC. Miercuri, precipitaţiile vor continua, cel puţin în timpul dimineţii dar şi al nopţii. Cerul va fi noros, iar vântul va sufla slab dinspre nord. Maxima va fi de 26ºC în timp ce minima va coborî la 13ºC.

Ziua de joi va rămâne sub semnul precipitaţiilor şi care se vor manifesta sub forma unor furtuni cu fulgere. Cerul va fi acoperit iar vântul va sufla dinspre nord- vest. Temperaturile vor avea valori cuprinse între 21ºC şi 11ºC. Vineri, temperaturile vor avea valori cuprinse între 20ºC şi 10ºC. Cerul va fi parţial noros, iat vântul va sufla dinspre vest.

Weekend-ul nu va aduce mari schimbări în aspectul vremii. Ziua de sâmbătă va fi marcată de un cer mai mult noros, iar vântul va sufla slab dinspre vest. Temperaturile vor oscila între 20ºC şi 9ºC. Duminică, cerul se va însenina parţial, iar vântul va sufla slab predominant din sector sud- vestic. Maxima va urca la 21ºC în timp ce minima va fi de 9ºC.

Prognoza agro-meteorologică

Precipitaţiile anunţate sunt mai mult decât binevenite la nivelul judeţului, în condiţiile în care conţinutul de umiditate, în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se încadrează în limite deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi local extremă). Ca urmare, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de rapiţă și orz de toamnă semănate până la această dată vor fi în continuare stânjenite.

La floarea-soarelui se va semnala maturitatea deplină (80-100%) și recoltarea, în majoritatea regiunilor agricole. Funcție de data semănatului, cultura de porumb se va afla în fazele de maturitate în ceară (70-100%) şi deplină (50-100%), continuându-se lucrările de recoltare. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful ajuns la maturitatea deplină se va recolta în continuare.

În majoritatea plantaţiilor, la pomii fructiferi vor predomina acumularea zaharurilor, maturarea rodului şi recoltarea fructelor. Speciile viticole vor parcurge acumularea zaharurilor, coacerea boabelor, totodată continuându-se lucrările de recoltare la soiurile de masă. La culturile de rapiţă, orz și grâu de toamnă se vor extinde suprafeţele însămânţate, iar la cele semănate până în prezent se vor înregistra primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire.

Tradiţiile populare arată că pe 22 septembrie este Macinica Foca, a treia sărbătoare a sfântului cu acelaşi nume – Foca, nume asociat în mentalitatea populară cu focul devastator pe care-l poate trimite. De aceea nu se lucrează în această zi, oamenii temându-se de foc. În 24 Septembrie sunt Teclele Berbecilor, sărbătorile de toamnă consacrate lupilor, care se păzesc cu străşnicie, căci sunt "rele" de foc şi de lupi, care pot da iama la berbeci şi oi.

 

Spune-ne opinia ta