Vânzarea de mașini noi cu motoare pe benzină și motorină, interzisă din 2035. Cele deja în circulație vor putea fi vândute și folosite în continuare

Pentru a accelera procesul de trecere la vehicule electrice și reducerea emisiilor poluante, vânzarea mașinilor noi cu motoare pe combustie internă, cele mai cunoscute fiind cele ce funcționează cu benzină sau motorină, va fi interzisă în Uniunea Europeană (UE) din 2035, potrivit unui acord la care au ajuns recent Parlamentul și Consiliul European.

După cum apare într-un comunicat al Parlamentului European, negociatorii UE au ajuns joi seară la un acord cu reprezentanții statelor membre în legătură cu propunerea ca producătorii auto să reducă, până în 2035, cu 100% emisiile, adică, practic, să le elimine, scrie AvocatNet.ro.

Asta înseamnă că, din 2035, va fi imposibilă vânzarea de noi autoturisme dotate cu motoare ce folosesc combustie internă pentru a funcționa, respectiv cu motoare pe benzină sau motorină. E de subliniat faptul că limitările se vor aplica doar la vânzarea de mașini noi, nu și la vânzarea celor uzate, produse înainte de 2035.

Astfel, și după 2035 vor putea fi folosite, vândute sau cumpărate mașini ce au motoare cu ardere internă, cumpărate înainte de acest termen. Practic, mașinile de acum și din următorii aproximativ 13 ani se vor putea folosi atâta timp cât sunt sigure în utilizare, chiar dacă nu au emisii zero.

Parlamentul European a introdus o metodologie pentru evaluarea și raportarea datelor privind emisiile de CO2 pe ciclul de viață complet al mașinilor și furgonetelor vândute pe piața UE.

Totodată, Comisia Europeană va trebui să publice, până la sfârșitul anului 2025, un raport pentru a evalua progresul către mobilitatea rutieră cu emisii zero. Raportul va acoperi impactul asupra consumatorilor și ocupării forței de muncă, progresul în eficiența energetică și accesibilitatea vehiculelor cu emisii zero și emisii reduse, precum și informații despre piața vehiculelor second-hand. Ulterior, raportul se publică la fiecare doi ani.

Comisia Europeană va monitoriza și va raporta anual decalajul dintre valorile limită de emisie și datele reale privind consumul de combustibil și energie, cu scopul de a ajusta, începând din 2030, media emisiilor de CO2 a producătorilor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Procesul lui Cosmin Andrei merge la Curtea de Apel, DNA a contestat decizia instanței de la Botoșani

astăzi, 12:15

Primarul Cosmin Andrei nu poate răsufla ușurat după decizia de marți a Tribunalului Botoșani. Și asta întrucât în cursul zilei de astăzi, 30 aprilie, procurorii Direcției ...

Elevii intră în minivacanța de 1 Mai: Patru zile libere înainte de sprintul final spre vacanța de vară!

astăzi, 11:45

Elevii din întreaga țară vor intra miercuri, după finalizarea orelor, într-o minivacanță de patru zile cu ocazia Zilei Muncii. Aceștia se vor bucura de timpul liber până luni,...

După 35 de ani: Statul te despăgubește dacă ai avut bani la CEC pentru Dacia!

astăzi, 11:12

Ministerul Finanțelor a emis un ordin de ministru (nr. 476/2025) privind emisiunea unui titlu de stat special, care reglementează concret modul în care se va face această plată. ”Es...