UTIL - Pacient in Romania! Ce poti sa faci daca doctorul greseste?

Copil internat cu fractura la picior, mort dupa doua zile, nou-nascut strangulat cu cordonul ombilical, bolnav plimbat opt ore intre spitale, operat de apendicita cand suferea de vezica… Sunt doar cateva dintre stirile despre sistemul medical din Romania, care au tinut prima pagina a ziarelor si care te fac sa te rogi sa nu te imbolnavesti niciodata. Ce garantie ai ca, daca te internezi intr-un spital din Romania ca sa te vindeci, nu te imbolnavesti mai grav sau, si mai rau, ca nu parasesti definitiv scena?

Ce poti face daca ai ghinionul sa treci printr-o situatie ca cele de mai sus? Cui sa te adresezi si pe cine sa tragi la raspundere?
 
Poti incepe cu administratia spitalului, care poate trage la raspundere disciplinar cadrul medical care a gresit. In aceasta situatie, insa nu ai siguranta ca medicul respectiv va fi pedepsit sau ca pedeapsa va fi suficienta pentru prejudiciul creat.
 
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, sustine ca exista doua situatii, eroarea si greseala medicala, cele doua fiind tratate diferit.
 
"Eroarea medicala este involuntara si nu se pedepseste. Greseala medicala, insa, reprezinta neglijenta ori indolenta medicului, iar in acest caz se aplica pedepse", a explicat Astarastoae.
 
Potrivit acestuia, in functie de gravitatea situatiei, se pot aplica pedepse disciplinare sau pacientii pot apela la instanta, pentru a solicita despagubiri.
 
Presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania, Dan Peretianu, a explicat, pentru incont.ro, care sunt pasii pe care ii poate parcurge un pacient, care considera ca medicul a gresit si vrea sa-l traga la raspundere.
 
"In cazul in care pacientul se considera nedreptatit, acesta se poate adresa fie administratiei spitalului, pentru o raspundere in baza Codului Muncii, fie Colegiului Medicilor, unde raspunderea va fi disciplinara, in baza Codului Deontologic", a spus Peretianu.
 
Daca situatiile sunt mai grave, pacientul sau familia acestuia se pot adresa Procuraturii sau pot da medicul in judecata, pentru daune materiale sau morale.
 
Pentru o culpa medicala, pacientul poate folosi, concomitant, cele patru posibilitati de a-l trage la raspundere pe medicul considerat vinovat.
 
Astfel, pacientul poate apela la:
 
-Procuratura, pentru raspundere penala, in baza Codului Penal
-Colegiul Medicilor, pentru raspundere disciplinara, in baza Codului Deontologic
-Judecatorie, pentru raspundere civila, in baza Codului Civil
-Managementul spitalului, pentru raspundere administrativa, in baza Codului Muncii
 
Vasile Astarastoae a precizat ca, de cele mai multe ori, se ajunge in instanta, unde pacientii cer daune materiale si morale, care ar trebui platite, fie din asigurarea de malpraxis a medicului, fie din asigurarea spitalului.
 
"In mod normal, spitalele ar trebui sa aiba asigurare pentru asemenea situatii, care functioneaza ca o asigurare pentru calamitati. Acum doi ani, cam 90% din spitalele din Romania aveau asemenea asigurari. Acum procentul nu mai este acelasi, avand in vedere lipsa acuta de bani din sistem", a spus presedintele Colegiului Medicilor.
 
Pentru a plati daunele din asigurarea de malpraxis, insa, trebuie mai intai ca instanta sa demonstreze ca a fost malpraxis, ancheta in acest caz avand la baza expertize medicale efectuate tot de Colegiul Medicilor.
 
Primul caz din Romania in care un medic a fost acuzat de malpraxis a fost cel al doctorului urolog Naum Ciomu, care a sectionat organul genital al unui pacient. Acesta l-a dat in judecata pentru vatamare corporala, iar medicul a fost condamnat definitiv la plata a 500.000 de euro. Suma care va trebui platita atat de Ciomu, cat si de Primaria Capitalei, in administratia careia era Spitalul Panduri, in care s-a efectuat oparatia. (incont.ro)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Noul PNL”, condus de Bolojan, o susține necondiționat pe Lasconi în turul 2! (Video)

astăzi, 12:40

Liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat luni seară că liberalii o susțin necondiționat pe Elena Lasconi, candidata USR, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 8 decem...

Un Baraj, abandonat după revoluție, ar fi putut iriga 32.000 hectare și ar fi apărat Moldova de inundații. Lucrările ar putea fi reluate!

astăzi, 12:10

Regimul comunist avea în derulare două mari proiecte pentru regiunea Moldovei: podul peste râul Siret și un baraj. Lucrările la pod ar putea fi reluate, în timp ce în constr...

Deputatul PSD Marius Budăi: „Cu PSD putem avea o guvernare a păcii, a stabilității și a dezvoltării”!

astăzi, 12:00

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, spune că duminică botoșănenii vor avea de ales între o guvernare PSD „a păcii, a stabilității și a dezvoltării&rdquo...