UTIL: Cine declara si plateste impozitul pe profit pana in 27 februarie?

UTIL: Cine declara si plateste impozitul pe profit pana in 27 februarie?
Dupa modificarile subite ale reglementarilor privind impozitul pe profit de la finalul lui ianuarie, cei mai multi dintre contribuabili au fost bulversati nestiind cine trebuie sa depuna si sa plateasca acest impozit in luna februarie. Vezi care sunt contribuabilii care trebuie sa depuna declaratia 101 pana la 27 februarie 2012.

Odata cu modificarea Codului de procedura fiscala, OG nr.2/2012 a modificat si termenul pentru declararea si plata impozitului pe profit corespunzator anului 2011. Mai exact, art. II din aceasta ordonanta (publicata in Monitorul Oficial nr. 71, din 30 ianuarie) a devansat cu o luna de zile termenul pentru declararea si plata impozitului pe profit pentru anul 2011. Astfel, s-a stabilit ca declaratia 101 privind impozitul pe profit aferenta anului 2011 trebuie depusa, pana la data de 25 martie 2012. Vechiul termen pentru declararea si plata impozitului pe profitul din anul fiscal 2011 era 25 aprilie 2012.

Una dintre cele mai mari nelamuriri, de la aparitia noului termen pentru declararea impozitului pe profit, a fost legata de faptul ca nimeni nu stia ce se intampla in cazul contribuabililor care nu au declarat si platit impozit pe profit aferent trimestrului IV, intrucat intentionau sa inchida exercitiul financiar pana pe 25 februarie 2012 si implicit sa depuna pana la acelasi termen si declaratia anuala de impozit pe profit aferenta anului 2011.

Potrivit vechilor reglementari, contribuabilii puteau opta pentru definitivarea inchiderii exercitiului financiar 2011 pana la data de 25 februarie 2012 (implicit, optau pentru depunerea pana la aceasta data si a declaratiei anuale de impozit pe profit aferenta anului 2011), caz in care nu trebuiau sa declare pana la 25 ianuarie in formularul 100 privind obligatiile la bugetul de stat impozit pe profit aferent trimestrului IV.

Pe de alta parte, cei care doreau sa isi definitiveze exercitiul financiar 2011 pana la 25 aprilie 2012 erau obligati ca, in luna ianuarie, pana in data de 25, sa declare si sa plateasca, prin completarea corespunzatoare a formularului 100, impozit pe profit in suma egala cu suma declarata si platita in trimestrul al treilea din 2011.

Ordinul ANAF nr. 155/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 119, din 16 februarie, a clarificat ca cei care au optat pentru definitivarea inchiderii exercitiului financiar 2011 pana la data de 25 februarie 2012, potrivit prevederilor art.34 alin.(11) din Codul fiscal, in vigoare pana la 31 decembrie 2011, depun declaratia anuala de impozit pe profit pentru anul 2011 pana la data de 25 martie 2012, fara a depune formularul 100 pentru impozitul pe profit pentru trimestrul IV al anului 2011.

Practic, toti contribuabilii declara si platesc impozitul pe profit pana in 25 martie. De la aceasta regula, fac exceptie, potrivit Instructiunilor de completare a formularului 101, contribuabilii prevazuti la art. 34, alin. 5, lit. a) si b) din Codul fiscal, si anume:

•organizatiile nonprofit;
•contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura.

Acesti contribuabili trebuie sa declare si sa plateasca impozitul pe profit pana in 27 februarie 2012. In mod normal, aceasta obligatie fiscala are termen de indeplinire data de 25 februarie, insa aceasta zi este una nelucratoare, caz in care termenul se amana pentru prima zi lucratoare, si anume luni, 27 februarie.

Declaratia 101 privind impozitul pe profit se depune la organul fiscal in a carui evidenta fiscala contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii.

Formularul se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, pus la dispozitie de ANAF si se depune in format hartie, semnat si stampilat (cu codificarea informatiei prin cod de bare) sau online, prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Declaratia 101 a fost modificata recent, Agentia Nationala de Administrare Fiscala publicand noul formular care se va utiliza chiar din acest an pentru declararea impozitului pe profit. Prin Ordinul ANAF nr. 70/2012, din formularul 101 s-au eliminat sectiunile referitoare la impozitul minim, iar anumiti indicatori din continutul sectiunii B "Date privind impozitul pe profit" au fost actualizati.

Noul model al formularului 101 se va utiliza incepand cu declararea obligatiilor anuale aferente anului fiscal 2011, cu termen de raportare in 2012.

De asemenea, ANAF a publicat recent pe pagina sa de internet noua aplicatie utilizata pentru generarea declaratiei anuale de impozit pe profit. Noul formular electronic al declaratiei 101 va fi utilizat pentru declararea impozitului pe profit din anul fiscal 2011. Puteti consulta noua aplicatie (declaratia 101 - versiunea 7), la sectiunea Declaratii electronice, Descarcare declaratii.

Atentie! Trebuie sa stiti ca, potrivit art. 15, alin 2 din Codul fiscal, organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele tipuri de venituri:
a) cotizatiile si taxele de inscriere ale membrilor;
b) contributiile banesti sau in natura ale membrilor si simpatizantilor;
c) taxele de inregistrare stabilite potrivit legislatiei in vigoare;
d) veniturile obtinute din vize, taxe si penalitati sportive sau din participarea la competitii si demonstratii sportive;
e) donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare;
f) dividendele si dobanzile obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri scutite;
g) veniturile pentru care se datoreaza impozit pe spectacole;
h) resursele obtinute din fonduri publice sau din finantari nerambursabile;
i) veniturile realizate din actiuni ocazionale precum: evenimente de strangere de fonduri cu taxa de participare, serbari, tombole, conferinte, utilizate in scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;
j) veniturile exceptionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate in proprietatea organizatiilor nonprofit, altele decat cele care sunt sau au fost folosite intr-o activitate economica;
k) veniturile obtinute din reclama si publicitate, realizate de organizatiile nonprofit de utilitate publica, potrivit legilor de organizare si functionare, din domeniul culturii, cercetarii stiintifice, invatamantului, sportului, sanatatii, precum si de camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si organizatiile patronale. Norme metodologice
l) sumele primite ca urmare a nerespectarii conditiilor cu care s-a facut donatia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective sa fie utilizate de catre organizatiile nonprofit, in anul curent sau in anii urmatori, pentru realizarea scopului si obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, dupa caz;
m) veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decat cele care sunt utilizate in activitatea economica;
n) sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului III.

De asemenea, e bine de precizat ca ONG-urile sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit.
 

avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
73

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
190

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
615

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...