Aproape jumătate dintre români cred că Biserica, indiferent de confesiune, ar trebui să sprijine campania de vaccinare, în timp ce 46.3% se opun acestei idei, iar 4% nu ştiu sau nu răspund.
Concluziile sunt trase de un sondaj realizate de către INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Socială (CoRe), și mai scot în evidență că doar o treime dintre respondenţi consideră că informaţiile legate de vaccinul anti-COVID oferite de autorităţi sunt utile şi suficiente, în timp ce aproape jumătate cred că sunt total insuficiente.
Pe de altă parte, în special locuitorii din regiunea Centru şi respondenţii între 18 şi 29 de ani, respectiv cei cu vârsta între 30 şi 44 de ani, sunt de părere că Biserica, indiferent de confesiune, NU ar trebui să sprijine campania de vaccinare.
Potrivit studiului, 92.6% dintre români au auzit de campania de vaccinare a populaţiei împotriva Covid-19 începută de ţările Uniunii Europene, inclusiv România, la finalul lunii decembrie. 7.2% nu au auzit de această campanie, iar 0.3% nu ştiu sau nu răspund.
56.6% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că până acum campania naţională de vaccinare împotriva Covid-19 a fost pregătită foarte bine sau bine, 39.3% că a fost pregătită prost sau foarte prost. Nu ştiu sau nu răspund 4.1%.
Campania este considerată că a fost pregătită bine sau foarte bine în special persoanele peste 60 de ani, respondenţii cu studii superioare, inactivii pasivi, cei care nu au cont pe reţele sociale şi respondenţii care câştigă peste 3000 de lei.
De asemenea, în opinia a două treimi dintre respondenţi (66%) implicarea Armatei în derularea campaniei naţionale de vaccinare este o idee foarte bună sau bună. Doar 30% consideră implicarea instituţiei drept o ideea proastă sau foarte proastă. 4% nu ştiu sau nu răspund.