Uniunea Europeană pune piciorul în prag: Amenzi pentru firmele care nu plătesc în mod egal bărbații și femeile pentru aceeași muncă

Uniunea Europeană pune piciorul în prag: Amenzi pentru firmele care nu plătesc în mod egal bărbații și femeile pentru aceeași muncă

   Sursa foto ilustrativ: Safelandia.ro

Comisia Europeană va prezenta astăzi, joi, noi măsuri pentru a impune mai multă transparență companiilor în ceea ce privește diferențele de remunerare dintre bărbați și femei, sub sancțiunea unei amenzi, potrivit unui document obținut miercuri de AFP.

Aceste măsuri includ obligația companiilor cu mai mult de 250 de angajați de a publica un raport privind diferența de salarizare dintre bărbați și femei.

Propunerea vizează, de asemenea, să consolideze accesul la justiție pentru lucrătorii discriminați. Comisia dorește ca fiecare stat membru să stabilească sancțiuni specifice, inclusiv un nivel minim de amendă în cazul încălcării normelor privind egalitatea de salarizare.

Ea dorește să inverseze sarcina probei pentru că angajatorul va trebui în mod implicit să demonstreze că nu a existat nicio discriminare. În cazul unei discriminări dovedite pe bază de sex, ar trebui să poată fi compensate și recuperate toate salariile și bonusurile pierdute.

"Discriminarea de remunerare între sexe este o problemă sistemică, dar dificil de dovedit. Odată cu introducerea regulilor de transparență a salariilor și a unui mecanism de aplicare a acestora, lucrătorii vor avea instrumentele de care au nevoie pentru a obține informațiile solicitate cu privire la potențialele diferențe salariale", a declarat comisarul pentru egalitate Helena Dalli, care va prezenta propunerea astăzi, joi, alături de comisarul european pentru valori, Vera Jourova.

Măsura vine în condițiile în care la conducerea Comisiei Europene se află o femeie, Ursula von der Leyen, care a acceptat mult mai ușor că toate studiile din ultimi ani arată că bărbații și femeile nu sunt plătiți egal pentru aceeași muncă.

 

Spune-ne opinia ta