Un clujean vrea sa schimbe imnul national. Cum ti se pare varianta "Un suflet de român"? VIDEO

Actualul imn al Romaniei este tern, sinistru si nu ne reprezinta, crede Adrian Toader, un bioeconomist clujean. Drept urmare, a compus o poezie numita "Un suflet de roman" care ar putea fi cantata pe vechea melodie a imnului. Ideea a strans Like-uri si fani pe Internet.

Dincolo de ineditul initiativei sale, omul are o poveste de viata care ar putea inspira un film de Hollywood: a emigrat in SUA in anii '70, si-a crescut singur fiica, a pus bazele unei afaceri infloritoare in Los Angeles si apoi s-a stabilit la Cluj, convins ca e singurul oras din tara in care te poti intoarce din Occident. Are un doctorat si doua masterate, o ferma la Sibiu si o gramada de terenuri la Cluj, pe care insa nu le vinde, ci vrea sa le foloseasca pentru agricultura.

Clujeanul recunoaste din capul locului ca nu i-a placut niciodata actualul imn al Romaniei. 

"Numai cand zici "Desteapta-te" implica o stare in care esti: amortit, vesnic adormit sau prost. E la fel ca prima impresie: iti faci o parere dupa miscarea corporala a cuiva, felul in care este imbracat. E ca si cum ti se spune "mai omule, asa esti – amortit , adormit si prost – si e cazul sa te trezesti". Nu se poate. In 1848 a mers, la Revolutia din '89 a trebuit o schimbare. Idubitabil, a fost alegerea cea mai buna atunci, dar sa fim seriosi, au trecut 25 de ani si inca trebuie sa ne desteptam?", a justificat el pentru ziardecluj.ro.

Autorul admite ca exista si romani carora le place ideea de a mentine imnul actual. A realizat chiar si un sondaj online pe aceasta tema si a descoperit ca numarul acestora este destul de mare. "Am vrut sa vad reactia oamenilor la propunerea mea. Sunt cam 5-7% care se opun ideii de a schimba imnul. Vin cu argumente ca aici e Dacia, ca sa schimbam numele Romaniei in Dacia, sa aducem imnul dacilor, ca “Desteapta-te Romane spune despre Revolutie. Ei zic ca asta e istoria noastra, dar nu e adevarat. E doar o parte a istoriei, in mare masura incompleta si poate chiar eronata. Daca e sa numim 2-3 domnitori, ce facem cu restul? Ceilalti nu au avut nici un aport la istoria Romaniei. Romanii au contropit acest teritoriu, asa ca ar trebui sa ii includem si pe tatari, pentru ca sud-estul este plin cu urmasi de-ai lor. Nu e corect. Istoria trebuie luata asa cum este. Este murdara, sangeroasa, am invatat din ea, iar noi trebuie sa invatatm sa nu repetam actul care e destul de crud. Imnul national trebuie sa reprezinte prezentul si mai cu seama viitorul, ce vrem sa realizam, cine vrem sa fim. Prin acest imn chem la unitate nationala, la mandrie de roman. Noua generatie a invatat o melodie. Este mult mai usor pe fondul acesteia, chiar daca este pe un ton minor, asociat cu tristete. Textul poate inviora. Sa nu uitam ca suntem un popor latin romantic, suntem balcanici, iar tonul melodiei actualului imn este unul mai mult acceptabil. Textul este problema. Mai bine schimbam doar textul, imnul va fi mai usor de memorat", este el convins.
 

Varianta finala a imnului: realizator & autor text Adrian Toader, Ph.D. InterpreÈ›i vocali studenÈ›i ai Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", Cluj-Napoca, România: Linda IanchiÈ™, Raluca Rahela Coancă, Alexandru Duma, Samuel Pop. Regia artistică muzicală Adrian Toader, Ph.D., Samuel Pop. Studio înregistrari Anton Pann Road, Studio Audio -Vizual
Collage Digital Post, Los Angeles, California, SUA,
Montaj video Adam Soch.
Autorul textului și reunire text cu aranjamentul muzical Adrian Toader, Ph.D.
OrchestraÈ›ie "Kpm National Anthems-National Anthem Romania (Desteapta-Te, Române!)", Înregistrarea sunetelor administrat de: 0:10, APM Music (conform informatiei primita de la Youtube)
Aranjamentul muzical Presupus autor: Anton Pann (născut ca Antonie Pantoleone Petrov sau Antonie Pantoleon-Petroveanu, sau Anton Pantoleon or Petrovici, născut între 1794 È™i 1798 la Sliven, Bulgaria, decedat 2 noiembrie 1854).

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni curăță apele de plasele de pescuit ilegale! (Foto, Video)

astăzi, 12:22

PoliÅ£iÅŸtii de frontieră botoșăneni au îndepărtat, în ultima săptămână, de pe luciul de apă, aproximativ 400 metri de plase de pescuit descoperite pe suprafaÅ£a râului...

Prezentări de carte și discuții cu autorii în cadrul Seminarului Eminescu de la Ipotești! (Foto)

astăzi, 11:50

Memorialul IpoteÈ™ti – Centrul NaÈ›ional de Studii „Mihai Eminescu” anunță prezentări de carte È™i discuÈ›ii cu autorii, în cadrul Seminarului Eminescu, ediÈ›ia a XII-a, car...

Botoșănean reținut pentru tâlhărie după ce a lovit un bărbat și i-a luat banii din mână!

astăzi, 11:37

La data de 18 mai 2025, poliÈ›iÈ™tii din cadrul PoliÈ›iei Municipiului BotoÈ™ani – Biroul de InvestigaÈ›ii Criminale au emis ordonanță de reÈ›inere, pentru 24 de ore, pe numele unui tânÄ...