Acum, cel mai rău scenariu pentru România este să se cadă la pace!

Acum, cel mai rău scenariu pentru România este să se cadă la pace!
Ceea ce i se întâmplă doamnei Udrea acum este un lucru bun: nouă, ca spectatori, nu ne rămâne decât să sperăm că se vor da în gât unul pe altul, că se vor trage unul pe celălalt, până când acest mecanism infernal se va da peste cap. Poate doar aşa sistemul se va reseta.

Elena Udrea a venit la Gândul Live, săptămâna aceasta, cu un vraf de foi scrise de mână. "Ce sunt astea, doamnă?". "E..., sunt însemnările mele. Jurnalul...", a oftat. Ca să nu uite, doamna Udrea spune că a notat tot în lunile de campanie şi de după. Acum, pe măsură ce puşcăria se vede tot mai aproape, doamna Udrea rupe zilnic câte o filă din acest foileton pe care presupun că şi l-a gândit ca pe o poliţă de asigurare pentru zile negre. Zile negre care au venit mult mai rapid decât se aştepta, de unde şi reacţiile sale publice frizând isteria, şi ameninţările, şi lamentaţia că "marii bărbaţi" au lăsat-o singură. Este de înţeles de ce doamna Udrea procedează aşa: aruncarea rahatului în ventilator este o tehnică veche de evadare. Când toţi sunt mânjiţi, mizeria ta parcă nu mai trăsneşte atât de tare.

Din păcate, lumea n-a putut trece dincolo de analiza emoţională: e disperată, a lăsat-o Băsescu, fabulează, de ce n-a spus lucrurile astea la timpul lor? E şi greu să o judeci (vai!) la rece pe această doamnă care în ultimii 10 ani şi-a pus amprenta atât de apăsat asupra României. Trecând însă peste sentimente, ar fi bine să vedem încă o dată ce spune domnia sa. Pentru că, dacă chiar şi un singur procent din tot ce spune este adevărat, avem imaginea unei Românii în metastază.

În esenţă, doamna Elena Udrea spune următoarele:

1. Că serviciile secrete, în special SRI, se implică ilegal în politică. Ba, mai mult că fac brutal politică şi că determină rezultatul alegerilor. Că în campania electorală, directorul SRI, George Maior, a luptat pentru Victor Ponta, iar adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, a luptat pentru Klaus Iohannis. Că de aici a pornit şi războiul intern în SRI. Asta ar explica şi de ce noul preşedinte al României i-a cerut demisia lui Maior, demisie pe care acesta şi-a dat-o eroic, apărând legile Big Brother.

2. Că Elena Udrea însăşi era un serviciu secret în sine la Preşedinţie, pe lângă Traian Băsescu. "Ura" lui Florian Coldea ar fi pornit dintr-o gelozie profesională: intelligence-ul pe care doamna Udrea i-l susura în urechea dreaptă preşedintelui Băsescu intra în coliziune cu ce-i şoptea domnul Coldea în urechea stângă. Remarcăm că domnul Maior era fie absent, fie şoptea în urechea altcuiva. Faptul că Elena Udrea avea o influenţă atât de mare asupra preşedintelui României nu e un secret pentru nimeni. Dar câte dintre rapoartele furnizate de doamna Udrea au avut consecinţe directe asupra deciziilor preşedintelui? Câte dintre ele au urmărit scopurile pur politice sau financiare ale doamnei? Doamna Udrea spune că "preşedintele este cel mai dezinformat om din lume". Vă daţi seama ce nebunie era la Cotroceni, când veneau la raport "sursele de informare"? Dar de unde îşi lua informaţiile doamna Udrea? Avea şi domnia sa ofiţeri acoperiţi în presă, în societatea civilă, în politică, la fel ca dl. Coldea?

3. Doamna Udrea spune cu tărie că da. Ne spune acum că avea propria reţea de ziarişti, oengişti şi politicieni, pe care o plătea fie direct, fie prin intermediul oamenilor de afaceri prieteni, precum celebrul Niro. Că mulţi veneau să-şi ofere serviciile, iar doamna îi evalua, iar pe unii îi finanţa, în timp ce pe alţii îi ţinea într-o perioadă de probă. Niciodată laudele n-au fost gratis, are tăria să recunoască acum mult admirata doamnă Udrea.

4. Că dosarele din Justiţie sunt ţinute la SRI şi sunt deblocate când trebuie. Acest lucru este ilegal, orice informaţie obţinută de servicii într-un dosar trebuie trimisă procurorului DNA, nimic nu trebuie reţinut la sursă. Doamna Udrea construieşte o imagine sumbră a serviciilor care fac dosare la fel ca Securitatea şi care transformă DNA într-o simplă anexă a domnilor Coldea şi Maior.

5. Că mediul de afaceri este o încrengătură de interese, şpăgi, hoţii şi întâlniri periodice cu serviciile de informaţii. Că Dinu Pescariu apela la domnia sa ca să-l roage pe generalul Coldea să-i deblocheze un cont în Elveţia (probabil că Pescariu nu ştia că gen. Coldea o "urăşte" pe doamna Udrea). Că soţul său, Dorin Cocoş, era invitat de acelaşi Florian Coldea să finanţeze cu 500.000 de euro televiziunea deputatului PSD Sebastian Ghiţă, membru al comisiei de control SRI.

Cât e fantezie, cât e realitate? Cât e adevăr, 100 la sută, o jumătate, un sfert, un singur procent? Câte dintre aceste acuzaţii pot fi probate? Vor ajunge ele vreodată în faţa unui judecător?

Din jurnalul doamnei Udrea, transpare însă o realitate sumbră pe care o ştim teoretic, dar pe care, pentru că e spusă de cine este spusă, ne facem că nu o vedem: toţi au cozile legate şi toţi se învârt în jurul aceluiaşi scop: acumularea de bani şi putere. De aceea, consider că ceea ce i se întâmplă doamnei Udrea acum este un lucru bun: nouă, ca spectatori, nu ne rămâne decât să sperăm că se vor da în gât unul pe altul, că se vor trage unul pe celălalt, până când acest mecanism infernal se va da peste cap. Poate doar aşa sistemul se va reseta.

Acum, cel mai rău scenariu pentru România este să se cadă la pace.

Florin Negruţiu

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
101

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
432

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
159

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...