Potrivit meteonordest, este vorba de fenomenul meteo sever, surprins de unul dintre administratorii Meteo NORD-EST la data de 26 mai 2017, ora 17:30 (ora locala), în zona localității Suharău din judetul Botoșani, care, conform raportului analizat de Centrul European de Vreme Severa (ESWD), a fost considerat o pâlnie (funnel cloud) care a atins solul (tornadă), într-o zonă fără locuințe, deci fără pagube.
Știri.Botoșani.Ro a prezentat fenomenul aici.
Nu a fost prima dată când în judeţul Botoşani s-au format condiţii specifice pentru apariţia tornadelor. Prima tornadă documentată în judeţ a avut loc în 2013 la Costeşti, comuna Răchiţi. În vara lui 2014, pe fondul unor precipitaţii abundente, la Hăneşti s-a înregistrat un fenomen tornadic, ce a făcut pagube însemnate. Vara trecută, un fenomen similar a avut loc la Mihăileni, zeci de acoperişuri şi anexe gospodăreşti fiind distruse de vârtejul care a traversat satul Sinăuţi.
Tornada se produce pe uscat sau pe apă şi poate trece de pe o suprafaţă activă pe alta. Ea se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară, iar prin deplasare se formează o pâlnie.
Specialiştii pun încălzirea globală pe seama formării condiţiilor de formare a tornadelor şi pe teritoriul României. Un rol important îl joacă situația în care se află fronturile vecine de aer, paralel cu o convecție umedă unde răcirea se produce latent, are loc și o convecție uscată, această confruntare dintre cele două fronturi favorizează formarea trombelor de vânt, care la început au o intensitate mică dar pot să crească la intensitatea unei tornade, care poate să dureze de la câteva secunde până la câteva ore.