Alertă de tornadă în judeţ! FOTO

O furtună de tip supercelular, cu aspect de tornadă, a acoperit cerul Suharăului, din judeţul Botoşani, vineri după-amiază.

Alertă de tornadă în judeţ! FOTO

   Foto: Meteo Nord- Est

O imagine postată de Meteo Nord- Est arată un nor cu aspect turbionar şi deplasare circulară. Fotografia a fost făcută vineri după-amiază, în jurul orei 17. La aceeaşi oră, la Smârdan, un alt fenomen meteorologic atrăgea atenţia localnicilor (foto jos).

Fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, col. (r) Radu Anton, spune că imaginea arată a tornadă sau vârtej, dată fiind încărcătura şi deplasarea circulară.

Nu este prima dată când în judeţul Botoşani se formează condiţii specifice pentru apariţia tornadelor. Prima tornadă documentată în judeţ a avut loc în 2013 la Costeşti, comuna Răchiţi. În vara lui 2014, pe fondul unor precipitaţii abundente, la Hăneşti s-a înregistrat un fenomen tornadic, ce a făcut pagube însemnate. Vara trecută, un fenomen similar a avut loc la Mihăileni, zeci de acoperişuri şi anexe gospodăreşti fiind distruse de vâtejul care a traversat satul Sinăuţi.

Tornada se produce pe uscat sau pe apă şi poate trece de pe o suprafaţă activă pe alta. Ea se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară, iar prin deplasare se formează o pâlnie.

Specialiştii pun încălzirea globală pe seama formării condiţiilor de formare a tornadelor şi pe teritoriul României. Un rol important îl joacă situația în care se află fronturile vecine de aer, paralel cu o convecție umedă unde răcirea se produce latent, are loc și o convecție uscată, această confruntare dintre cele două fronturi favorizează formarea trombelor de vânt, care la început au o intensitate mică dar pot să crească la intensitatea unei tornade, care poate să dureze de la câteva secunde până la câteva ore.


Smârdan, județul Botoșani, 26 mai 2017


Suharău, 26 mai 2017, ora 17:30

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
259

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
45

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
378

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...