Taxa ar trebui plătită de companiile producătoare de pesticide, însă şi fermierii vor fi afectaţi pentru că vor cumpăra la rândul lor produse mai scumpe. Iar acest lucru înseamnă că cerealele şi legumele recoltate ar putea costa mai mult.
Vestea i-a nemulţumit pe fermieri, care se plâng că sunt deja taxaţi. Carmen Botez, reprezentantul Asociaţiei Industriei de Protecţia a Plantelor din România:
Reprezintă o dublă taxare, substanțele active sunt deja taxate cu 2% din prețul de achiziție, când intră în compoziția produselor de protecție a plantelor, a preparatelor. Ele mai sunt taxate cu 2%, într-un final prețul acesta se va regăsi la fermier.
Producătorii vor fi forţaţi să majoreze astfel preţurile pentru a recupera taxa prevăzută într-o ordonanţă a Ministerului Mediului, aflată acum în dezbatere publică. În final, lanţul scumpirilor se va închide la cumpărători.
Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli:
Toate impozitele și taxele care se adaugă la cheltuieli nu fac decât să crească prețurile produselor agricole și implicit se vor resimți în galantare.
Suma pe care o plătesc fermierii pentru produsele folosite pentru protecţia plantelor de mucegai sau şoareci este deja prea mare, spun aceştia. În anii cu secetă, cum este acesta, tratamentul culturilor îi costă mult pe agricultorii care au livezi şi solarii cu legume.
Ion Cioroianu, vicepreşedinte Asociaţia Fermierilor din România:
Este destul de ridicat, merge între 1.000-1.500 de lei pe hectar, înseamnă între 35 și 50 la sută din costurile totale pe hectar.
În total, valoarea pieţei de pesticide se ridică la 318 milioane de euro. Ordonanţa Ministerului Mediului mai prevede o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri produsă în fermă.
sursa: digi24.ro