În această perioadă, la nivelul județului Botoșani s-a intervenit la 166 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112. De asemenea, au fost organizate 16 acțiuni punctuale, atât pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, cât și pentru prevenirea accidentelor rutiere.
Polițiștii care au fost prezenți în teren în aceste zile au aplicat 682 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 600.000 de lei, cele mai multe fiind aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială (provocare de scandal, tulburarea ordinii și liniștii publice, adresare de injurii).
În aceeași perioadă, în urma controalelor efectuate în trafic au fost reținute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, 45 de permise de conducere, 10 dintre acestea fiind reținute pentru conducere sub influența alcoolului.
Totodată, polițiștii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore față de un tânăr de 24 de ani din comuna Trușești, bănuit de comiterea infracțiunii de distrugere. Ulterior, instanța de judecată a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.
Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în noaptea de 21 spre 22 iunie, pe fondul uneor neînțelegeri mai vechi, ar fi incendiat mai multe furaje, care erau depozitate pe proprietatea victimei din comuna Trușești, cauzând un prejudiciu estimat la aproximativ 5.000 de lei. Tânărul este cercetat în continuare sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.
În aceste zile, polițiștii au emis cinci ordine de protecție provizorie pentru infracțiuni de violență în familie, față de agresori, fiind dispuse mai multe măsuri, printre care și cea de evacuare din domiciliu.
Măsurile de siguranţă instituite în urma emiterii unui ordin de protecție au ca scop eliminarea stării de pericol public şi prevenirea altor fapte.
Astfel, Legea nr. 217/2003 Rep., pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prevede instituirea Ordinului de protecţie. Potrivit legii, ordinul de protecţie reprezintă hotărârea emisă de instanţa de judecată cu caracter provizoriu, prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei, una sau mai multe dintre următoarele măsuri/obligaţii/interdicţii:
- evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
- reintegrarea victimei, și după caz, a copiilor în locuința familiei;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ ale victimei.
- interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mod cu victima.