Opt zile fără apă pentru mai mulți cetățeni din județul Botoșani, ce spun reprezentanții companiei de apă!

Oamenii se plâng de faptul că de opt zile nu au apă. Sunt bătrâni nevoiți să parcurgă kilometri întregi pentru a-și aduce o găleată de apă, unii nu au cu ce adăpa animalele, iar fântânile sunt secate ori nu au fost curățate pentru a putea fi folosite.

Opt zile fără apă pentru mai mulți cetățeni din județul Botoșani, ce spun reprezentanții companiei de apă!

   Foto: Adevărul.ro

Vinerea trecută, pe 21 iunie, reprezentanții societății Nova Apaserv anunțau printr-un comunicat de presă că apa va fi sistată în oraşele Ştefăneşti și Săveni, respectiv comunele Româneşti, Santa Mare, Călăraşi, Răuseni, Todireni, Albeşti, Truşeşti, Dângeni, Ungureni, Dobârceni, Durneşti, Mihălăşeni, Hlipiceni, Avrămeni, inclusiv comunele Bivolari, Andrieşeni din judeţul Iaşi, până pe 22 iunie, ora 16:00.

Administrația Națională Apele Române - Exploatarea Complexă Stânca Costești a anunțat faptul că a programat lucrări de conexiune în căminul de vane amonte, în vederea cuplării devierii din conducta de PEID Dn 315 mm, în perioada 18 – 20 iunie, iar termenul fiind prelungit ulterior la 22 iunie, ora 16:00.

Astfel, de la cinci zile fără apă unii cetățeni au ajuns să nu aibă apă la robinete aproape o săptămână sau chiar mai mult.

Elena R., fiica unor săteni din Rediu, comuna Răuseni, a povestit pentru reporterii Știri.Botoșani.Ro că părinții ei nu au apă de opt zile (n.r. astăzi, 25 iunie, fiind a 8-a zi fără apă). Femeia spune că părinții au aproximativ 80 de ani și sunt bolnavi, iar pentru a-și aduce o găleată de apă trebuie să parcurgă aproximativ 2 kilometri.

Teoretic nu este o distanță mare, însă pentru o persoană în vârstă și care mai are anumite probleme de sănătate această distanță este dificil de parcurs.

În anumite comune din Botoșani de 7 zile nu este apă. Primărița de la Răuseni a pus un anunț pe Facebook în care a anunțat că între 18, 19, 20 vine apa. Astăzi (n.r. 25 iunie 2024) este a 8-a zi în care nu este apă. Părinții mei au aproape 80 de ani, sunt în vârstă și sunt bolnavi, ei trebuie să facă în fiecare zi aproximativ 2 kilometri, un kilometru jumătate ca să ia o căldare de apă”, a declarat pentru Știri.Botoșani.ro Elena R., fiica unor săteni din comuna Răuseni.

„Nu știm cum să mai procedăm și ce să mai facem”

Locuitorii din zona respectivă sunt disperați și spun că problema cea mai mare în această ecuație este faptul că nimeni nu ar fi dispus să discute cu ei. Elena R. a declarat că a sunat de mai multe ori la Nova Apaserv, însă nu răspunde nimeni la telefon.

Am încercat să sun la Nova Apaserv, dar la ei nu răspunde nimeni la telefon. Sun de o oră și nu răspunde nimeni”, a declarat Elena R.

Mai mult decât atât, femeia spune că înainte li se aducea apă cu cisterna, însă după alegeri acest lucru nu s-ar mai fi întâmplat. De altfel, oamenii s-au bazat pe faptul că sunt branșați la rețeaua de apă și din acest motiv nu au mai curățat fântânile, iar acum nu se mai pot folosi nici măcar de acestea.

Am înțeles de la părinții mei că înainte de alegeri veneau cu cisterna de apă. Și în alți ani au fost probleme, dar aduceau apă cu cisterna. Noi nu știm cum să mai procedăm și ce să mai facem. Suntem într-un fel luați de proști. Este o avarie, înțeleg, dar să aducă o cisternă, două de apă. Sunt șapte zile totuși.

Oamenii nu au mai curățat fântânile, s-au bazat pe faptul că au apă în casă, au confort, au tot ce le trebuie, iar acum nici măcar din fântână nu poți lua apă. La ei (n.r. Nova Apaserva) nu răspunde nimeni la telefon, sun de o oră și nu răspunde nimeni. Măcar să aducă o cisternă de apă, două pentru copii, bătrâni”, a adăugat Elena R.

Ce spun reprezentanții companiei de apă

Contactat telefonic de reporterii Știri.Botoșani.Ro, Liviu Ștefan, managerul Nova Apaserv, a declarat că termenul pe care l-au furnizat în comunicatul de presă a fost pentru finalizarea lucrărilor efectuate de Apele Române, iar pentru a ajunge apa la fiecare consumator în parte mai durează.

Termenul de finalizare a lucrărilor efectuate de Apele Române, dar din momentul în care intră apă de la Apele Române în Stația Stânca până ajunge apa la ultimul consumator durează o săptămână. Sunte zeci de kilometri, o grămadă de rezervoare care trebuie umplute. Știți că la noi la o avarie majoră din momentul finalizării avariei până se restabilește sistemul durează trei, patru zile, iar acolo este un sistem întreg”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Liviu Ștefan, managerul Nova Apaserv.

Liviu Ștefan spune că în proporții de 80% furnizarea apei a fost reluată și ar mai fi doar câteva comune, cum ar fi Todireni sau Răuseni, unde urmează să ajungă apa.

Probabil dacă era secetos afară ar fi durat mai mult, acum am avut noroc de vremea asta și consumul a fost normal, iar sistemul este relativ la capacitate normală. Mai sunt doar câteva comune, Todireni, Răuseni, dar urmează să primească și ei. Asta e în funcție de amplasament, de distanța față de stația de tratare”, a declarat Liviu Ștefan.

Cât despre cisternele de apă, managerul Nova Apaserv spune că acest aspect nu ține de compania de apă, ci de primarii comunelor și orașelor afectate. Nova Apaserv poate pune la dispoziție cisterne cu apă sau alte utilități pentru spitale, de exemplu.

Noi nu avem cisterne. Doar la consumatorii esențiali cum ar fi spitale sau altele închiriem cisterne sau alte utilități”, a adăugat Liviu Ștefan.

Fiica sătenilor din comuna Răuseni reclama faptul că la Nova Apaserv nu răspunde nimeni la telefonul din dispecerat. Despre acest lucru Liviu Zaharia a menționat că la ei se „răspunde prompt.”

Se răspunde la telefon, dar în perioade de genul ăsta sunt foarte multe apeluri și nu le putem prelua pe toate din punct de vedere tehnic. Încă la noi se răspunde prompt. Nici vorbă, noi permanent avem oameni la dispecerat”, a mai spus managerul Nova Apaserv.

Probleme cu furnizarea apei mai sunt și în zona Dorohoiului, unde oamenii vor avea apă cu restricție. Este vorba despre municipiul Dorohoi și localitățile Broscăuți, Șendriceni, Brăești și Leorda.

Acolo trebuie încărcate niște rezervoare și încercăm să acționăm noaptea. Dacă vremea va deveni iar secetoasă și apa va fi folosită în lucrările agricole probabil vom fi nevoiți să facem același tip de restricționare. S-au branșat foarte mulți de la an la an, rețelele sunt aceleași”, a conchis Liviu Ștefan.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...

Un traducător, un critic literar și un ministru, laureații Galei Culturii Naționale de la Botoșani! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

Pe 15 ianuarie sărbătorim nu doar cultura, ci îl sărbătorim și pe poetul botoșănean, Mihai Eminescu. Cu această ocazie au loc diverse activități care se întind pe parcursul mai m...