Și polițiștii locali vor putea constata și sancționa unele contravenții rutiere. Proiectul a trecut tacit de Senat

Codul rutier va putea fi modificat astfel încât să li se ofere dreptul expres și polițiștilor locali cu atribuții speciale de a constata contravențiile rutiere și de a aplica amenzi, potrivit unui proiect de act ce a trecut tacit de senatori recent. Totuși, față de forma inițial propusă, unde erau prevăzute competențe mai largi pentru poliția locală, senatorii care au analizat documentul au redus multe dintre acestea. Oricum, documentul nu va putea trece tacit și de deputați.
 
Potrivit Avocatnet.ro, in Legea poliției locale nr. 155/2010, circulația pe drumurile publice este unul dintre principalele domenii unde poliția locală are atribuții. Numai că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (Codul rutier) nu a preluat prevederile din primul act și nu prevede că polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației ar putea să constate contravențiile rutiere și să aplice sancțiuni.
 
De aceea, la Senat, a fost înregistrat, în mai anul acesta, un proiect de act care vizează modificarea Codului rutier în acest sens. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a trecut tacit de Senat, lunea trecută, întrucât s-a împlinit termenul în care trebuia dezbătută și votată de senatori.
 
Însă proiectul nu va mai putea trece tacit și de Camera Deputaților, care e Forul decizional. Dacă va trece de deputați, proiectul se va aplica numai după ce e aprobat prin decret de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
 
Față de forma inițial pusă în dezbatere, comisia de specialitate din Senat a modificat substanțial documentul. Se propusese, spre exemplu, ca polițistul local cu atribuții în domeniul circulației să figureze, în Codul rutier, alături de polițistul rutier, în mai multe prevederi legale. Totuși, comisia a eliminat cele mai multe dintre propunerile inițiatorilor în acest sens.
 
"În vederea asigurării fluenței circulației pe drumurile publice și siguranței traficului rutier, participanții la trafic sunt obligați să respecte semnalele polițiștilor locali specializați în domeniul circulației pe drumurile publice, aflați în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu", scrie în propunerea legislativă.
 
Apoi, în Codul rutier se va preciza expres că șoferii vor fi obligați să-i arate actele și polițistului local cu atribuții rutiere. Actualmente, polițistul local nu figurează în Codul rutier la această obligație a șoferilor, ceea ce i-a făcut pe unii șoferi să conteste dreptul celor de la locală în astfel de situații.
 
De asemenea, șoferul va fi obligat să-i comunice și identitatea persoanei căria i-a încredințat mașina pentru a fi condusă pe drumurile publice. Recent, o decizie a Curții Constituționale care vizează chiar acest aspect a devenit general obligatorie, stabilind că, actualmente, polițiștii locali nu au dreptul să constate și să sancționeze refuzul proprietarului de a oferi aceste informații. Practic, propunerea legislativă ar veni să remedieze această chestiune și să le confere polițiștilor locali dreptul expres să facă acest lucru.
 
Deși inițial se prevăzuse ca polițiștii locali să aplice la fel ca cei de la rutieră sancțiunile pentru contravențiile rutiere constatate, comisia din Senat a limitat acest lucru. Astfel, potrivit formei care va merge la vot în plenul Senatului, polițiștii locali cu atribuții rutiere vor putea să constate și să sancționeze următoarele contravenții:
 
-nerespectarea semnalelor pentru dirijarea circulației;
-necomunicarea identității persoanei căreia proprietarul i-a încredințat mașina;
-refuzul de a arăta actele;
-nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulația pe drumurile publice;
-nerespectarea obligației ce revine conducătorului de motocicletă sau moped de a avea în funcțiune, în timpul zilei, luminile de întâlnire în circulația pe drumurile publice;
-nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor;
-conducerea unui vehicul cu tracțiune animală neînregistrat;
-nerespectarea obligațiilor ce revin conducătorilor de vehicule cu tracțiune animală;
-încălcarea obligațiilor referitoare la circulația pe drumurile publice a vehiculelor cu masa și/sau gabaritul depășit;
-neasigurarea însoțirii deplasării vehiculelor cu mase sau gabarite depășite.

Practic, pentru faptele enumerate mai sus, comisia de specialiate din Senat dorește ca polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației să poată aplica sancțiunile contravenționale din Codul rutier exact ca poliția rutieră.
 
Atenție! Propunerea legislativă nu se aplică la acest moment. Pentru a putea intra în vigoare, aceasta trebuie să fie adoptată de Camera Deputaților, să fie aprobată prin decret de către președintele României și publicată apoi în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI