Seceta se mută pe centrul judeţului, după ce nordul a fost udat de ploi! Estimări pentru weekend

Urmează un weekend canicular, spun meteorologii, iar precipitaţiile lipsesc cu desăvârşire. Mai adăugăm un vânt fierbinte şi avem toate condiţiile pentru agravarea secetei.

Seceta se mută pe centrul judeţului, după ce nordul a fost udat de ploi! Estimări pentru weekend

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Temperaturile au crescut din nou iar lipsa precipitaţiilor deja îşi arată efectele în culturile agricole. Nici zilele următoare nu vor face excepţie de la peisajul canicular.

Sâmbătă, maxima va urca la 34ºC în timp ce minima va coborî la 17ºC. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab predominant din sector sud- estic. Duminică, temperaturile vor avea valori cuprinse între 31ºC şi 16ºC. Ca şi în ziua precedentă, cerul va fi senin, însă vântul se va roti dinspre nord- vest.

Prognozele nu includ însă precipitaţii, astfel că judeţul Botoşani pare a se afunda în secetă. Măsurătorile Administraţiei Naţionale de Meteorologie arată că în întreg judeţul s-a instalat seceta pedologică extremă. Doar că, spun specialiştii în agricultură, situaţia nu este chiar atât de ghravă pe cât pare, dat fiind că măsurătorile ANM se referă la cantităţile de precipitaţii înregistrate, nu analize pe profiluri de sol.

"Avem areale unde efectul lipsei de precipitaţii îşi spune cuvântul însă pe noi ne interesează în primul rând culturile de primăvară, pentru că cele de toamnă au fost deja recoltate. Monitorizăm continuu şi dacă apar probleme vom înştiinţa inclusiv autorităţile centrale. Pe areale restrânse, atât culturile de soia şi de porumb din centrul judeţului sunt afectate. În schimb, în nordul judeţului a plouat în perioada 6- 8 august, precipitaţiile nu au fost deosebit de abundente încât să acopere deficitul de umiditate dar a ploua. Vorbim deocamdată de microzone. Nu este cazul să ne panicăm", susţine Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole.

Grafic: Administraţia Naţională de Meteorologie


 

 

Spune-ne opinia ta