SANATATE: La ce sunt bune galbenelele

Galbenelele, cu numele stiintific de Calendula officinalis, se pot intalni in intreaga tara pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, a cailor ferate si pe langa garduri. In ciuda originii lor comune, au o gama larga de intrebuintari.

In functie de zona, mai sunt cunoscute si sub denumirea de boance, calce, calinica, caldarusa, cilimica, coconite, craite, fetisca, filimica, floare galbena, flori osenesti, galbenare, galbinele, hilimica, nacotele, ochi galbeni, ruginele, rujulita, rosioara, rusculite, salomie, salunii, sinilii, stancuta, tataiasi, vazdoage.

Planta infloreste din luna mai si pana in septembrie. In scop terapeutic se folosesc doar florile, de culoare galben-portocalie, care se culeg in zilele insorite, dupa ce s-a ridicat roua.

Pentru uz intern, preparatele din flori de galbenele se recomanda in caz de gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.

Infuzia de galbenele se prepara turnand o cana de apa fierbinte peste o lingurita de planta uscata si maruntita sau un plic de planta. Se acopera vasul pentru cateva minute, apoi se strecoara, daca e nevoie, si se bea cald, de regula neindulcit, cu inghitituri mici, pe parcursul a 10 - 15 minute. La nevoie se pot bea doua - trei cani de ceai pe zi.

Extern, galbenelele se recomanda in caz de leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degeraturi, rani purulente, cancer al pielii, leziuni ulceroase ale sanilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoza.

Pentru ca e frig si infectiile respiratorii sunt extrem de raspandite, iata cum va puteti vindeca de anumite neplaceri folosind infuzia de galbenele, care este un dezinfectant mult mai eficace decat cea de musetel.

Dureri de gat si in piept, dar si ochi inflamati

Pentru dureri in gat si in piept, se prepara o infuzie mai concentrate, din doua - trei lingurite de planta la o suta de ml de apa fiarta. Dupa infuzare, cand ceaiul este cald, la temperature corpului, se adauga un varf de lingurita de bicarbonat alimentar, se amesteca bine si se face gargara.

Ultima gura de ceai poate fi inghitita. In loc de bircarbonat, se poate folosi, cu aceleasi efecte benefice, o jumatate de lamaie stoarsa sau un varf de lingurita de sare. Acelasi amestec poate fi folosit in caz de afte sau alte rani bucale, dar si dupa extractia unei masele.

Folosind infuzia mai concentrata se pot prepara in casa picaturi de pus in nas. La doua lingurite de ceai se adauga o lingurita de zeama de lamaie si ai doza de picaturi pentru o zi. Daca narile sunt ranite pe interior e drept ca ustura foarte tare, insa face bine si avantajul e ca aceste picaturi, absolut naturale, nu dau dependenta si nu au reactii adverse ca cele de la farmacie.

In caz de furuncul, este indicat sa se faca o cataplasma din flori de galbenele oparite sau, pe locul afectat, sa se puna in strat, doua - trei pliculete cu planta, tinute, in prealabil, cateva minute in apa fierbinte. Locul afectat trebuie sa se spele cu ceai de galbenele de cateva ori pe zi.

Ochii inflamati, rosii, purulenti din cauza unei infectii se spala, de cateva ori pe zi, cu infuzie de galbenele in care s-au pus cateva picaturi de zeama de lamaie. Se pot folosi si cataplasme cu acest amestec. Mainile sa fie bine spalate inainte de a atinge ochii.

Sa avem sanatate!

 

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

Saturday, 28 September 2024

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

Saturday, 28 September 2024

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

Saturday, 28 September 2024

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...