Rujuri cancerigene și pastă de dinți nocivă, în magazine. CE MĂRCI SUNT PE LISTA NEAGRĂ

Rujuri cancerigene și pastă de dinți nocivă, în magazine. CE MĂRCI SUNT PE LISTA NEAGRĂ
Potrivit raportului de control întocmit de Protecția Consumatorului, 80% din probele de rujuri prelevate s-au dovedit a fi neconforme. Analizele au fost efectuate la laboratorul de specialitate Larex.

Probele, cu o concentrație de plumb și crom, au fost prelevate de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din mai multe produse cosmetice aflate la vânzare în județul Ilfov. Plumbul este un cancerigen cunoscut care afectează sistemul hormonal.

Chiar dacă directivele Comisiei Europene privind comercilizarea produselor cosmetice interzic utilizarea cromului și plumbului în rujuri, cel puțin patru astfel de produse conțin concentrații mari. "Au fost prelevate 18 probe de produse cosmetice, de la operatori economici din județul Ilfov, constatându-se că rujul  Moda Young are crom determinat 4 mg/kg și plumb determinat 1,8 mg/kg față de 0% admis, rujul Ruby Rose are crom determinat 5 mg/kg și plumb determinat 1 mg/kg față de 0% admis, rujul True Lover are crom determinat 4,7 mg/kg și plumb determinat 2,4 mg/kg față de 0% admis, iar rujul Lip Stick Mile are crom determinat 14,4 mg/kg și plumb determinat 3 mg/Kg față de 0% admis", se menționează în raportul de control al ANPC, conform Realitatea.net.

Plumbul este conținut în mai mult de jumătate din rujuri, conform unui studiu realizat de Coaliția pentru Cosmetice Sigure din SUA. Potrivit documentului, aplicat de două-trei ori pe zi, în fiecare zi, utilizatoarea crește riscul de expunere, fiindu-i astfel afectat sistemul hormonal. Plumbul mai poate provoca de asemenea probleme comportamentale, de memorie și de limbaj, dar poate conduce și la o creștere a agresivității. Cei mai vulnerabili consumatori sunt copiii și femeile însărcinate.

Probleme și la pasta de dinți Maxam


Conform sursei citate, printre cosmeticele cu probleme au fost incluse și tuburile de pastă de dinți din gama Maxam, respectiv Maxam Herbal cu un conținut de peroxid de hydrogen determinat de 1,42%, față de maxim 0,1% prevăzut de normele europene, dar și pasta de dinți Maxam Total Care cu un conținut de peroxid de hidrogen determinat de 3,92 %, față de maxim 0,1% prevăzut. La acestea se adaugă și pasta de dinți Sanino al cărui conținut de peroxid de hydrogen determinat este de 0,9 %, comparativ cu 0,1% admis.

În vara anului 2007, două tipuri de pastă de dinți produsă în China, printre care și Maxam Triple Action, au fost retrase de pe piață deoarece conțineau o substanță toxică pentru organism, adică dietilenglicol de 9%.


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
424

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
576

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
685

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...