Romanii vor fi obligati prin lege sa isi ingrijeasca parintii!

Romanii vor fi obligati prin lege sa isi ingrijeasca parintii!
Ajutoarele sociale vor fi acordate condiţionat  şi doar celor care au nevoie de ele, susţine Guvernul. Ajutoarele pentru încălzire sunt incluse într-un venit minim pentru combaterea sărăciei. Statul nu va mai plăti nici însoţitori din familie pentru persoanele cu handicap.

Este vorba despre  o nouă Strategie pentru reforma sistemului de asistenţă socială. Primul document al acestei noi strategii, Legea-cadru în domeniu, tocmai a fost lansat în dezbatere publică, la sfârşitul săptămânii trecute.

Strategia şi legea-cadru pentru reforma sistemului de asistenţă socială subliniază un principiu de bază al acestui domeniu, şi anume că sumele achitate de stat reprezintă "forme de sprijin destinate, în principal, depăşirii unei situaţii de dificultate, reconcilierii vieţii de familie cu viaţa profesională, încurajării ocupării pe piaţa muncii", scrie Adevarul.ro.

Legea reformulează şi textele privind persoanele vârstnice, asta după ce s-a observat în ultimii ani creşterea numărului de copii care-şi abandonează părinţii.

Ca noutate importantă, legea impune copiilor ­să-şi îngrijească părinţii bătrâni.

Aşadar, articolul 94 prevede că "familia persoanei vârstnice are obligaţia de a asigura îngrijirea şi întreţinerea acesteia". Dacă şi rudele persoanelor în etate au o situaţie precară, numai atunci statul va interveni cu ajutoare financiare. Prezumţia că rudele sunt primele care acordă sprijin bătrânilor apărea şi în Codul familiei, dar nu era formulată atât de limpede. În plus, autorităţile spun că bătrânii evită în general să-şi dea în judecată copiii pentru a le cere să-i întreţină.

Lucrurile s-ar putea schimba radical dacă ajutoarele acordate celor în vârstă vor fi condiţionate de dovedirea faptului că urmaşii nu pot plăti factura la întreţinere, de exemplu. Încă nu se ştie cum va arăta în detaliu legea referitoare la protecţia persoanelor în vârstă, dar este posibilă dovedirea cu acte a imposibilităţii copiilor de a-şi sprijini părintele, aşa cum se întâmplă acum la obţinerea unui loc în căminul de bătrâni.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatele din Învățământ nu vor pentru profesori salarii diferențiate după performanță!

Joi, 16 Mai 2024
119

Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 april...

Un incendiu provocat de o oală uitată pe foc a creat panică într-un bloc din Botoșani!

Joi, 16 Mai 2024
367

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparți...

Sucevean amendat la Botoșani pentru transport ilegal de lemne!

Joi, 16 Mai 2024
67

În cursul zilei de miercuri,15 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Havârna, o autoutilitară...