Revenim la temperaturi normale lunii martie- estimări meteorologice pentru următoarele zile. Câteva sfaturi pentru îngrijirea pomilor şi a florilor
BOTOSANI

Începutul lunii martie nu a semănat cu cele din anii anteriori, când Zilele Babei ne bulversau cu schimbările dese de temperaturi şi cu tot felul de fenomene meteo, trecându-ne prin ploi, ninsori, soare şi vânt puternic.

Revenim la temperaturi normale lunii martie- estimări meteorologice pentru următoarele zile. Câteva sfaturi pentru îngrijirea pomilor şi a florilor

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Acest lucru i-a surprins până şi pe specialiştii care studiază fenomenele meteorologice şi care au remarcat că aspectul stabil al vremii nu este deloc caracteristic începutului de martie. Mai mult, am avut de-a face şi cu un val de căldură puţin obişnuit începutului de martie. Cert este că aerul cald de care ne-am bucurat în ultimele zile provine din zona subtropicală şi a fost adus peste Peninsula Balcanică. Nu va ţine prea mult pentru că intrăm de acum în normal, astfel că maximele de peste 15ºC nu vor mai fi aşa frecvente. Cel puţin nu în următoarele zile.

Doar duminică ne vom mai putea bucura de o vreme frumoasă şi caldă, în care maxima va urca la 19ºC în timp ce minima va fi de 5ºC. Cerul va fi parţial acoperit, iar vântul va sufla slab predominant din sud- est. Izolat, sunt posibile averse. Luni, temperaturile vor avea valori cuprinse între 14ºC şi 4ºC. Cerul va fi mai mult acoperit iar spre după-amiază sunt posibile averse pe arii mai extinse.

Marţi, cerul va fi parţial noros, iar vântul se va roti dinspre nord- est. Temperaturile vor oscila între 14ºC şi 4ºC. Miercuri, având aceleaşi temperaturi, ziua va arăta totuşi altfel, din cauza cerului care va fi mai mult acoperit.

Joi, maxima va fi de 14ºC iar minima va coborî la 4ºC. În timpul zilei, cerul va fi mai mult noros iar spre după-amiază se vor semnala averse. Vineri, temperaturile vor avea valori cuprinse între 13ºC şi 3ºC. Cerul se va mai degaja iar vântul va sufla slab dinspre nord.

Sâmbătă, cerul va fi parţial noros, iar vântul se va roti dinspre sud- vest şi va sufla mai mult slab. Temperaturile vor oscila între 15ºC şi 4ºC. Ziua de duminică, însă, aduce averse, mai ales spre după-amiază. Asta înseamnă un cer mai mult acoperit iar vântul va sufla dinspre sud- est. Maxima va urca la 14ºC în timp ce minima va fi de 4ºC.

Pentru botoşănenii care îngrijesc pomi sau flori, specialiştii au câteva sfaturi în privinţa lucrărilor care se fac în această lună. Astfel, în această lună, va fi făcută formarea coroanei copacilor tineri şi vor fi realizate tăierile de rodire, iar solul din livezi va fi fertilizat. Tot în pomicultură se continuă măsurile de igiena culturală şi se fac tratamente pentru combaterea gărgăriţei florilor de măr, făinarii, bacteriozelor, moniliozelor. În plus, se poate face supraaltoirea pomilor acolo unde este cazul după metoda prin despicatură, copulaţie sau triangulaţie.

În floricultură, în această lună se descoperă trandafirii din materialele care i-au protejat peste iarnă, iar în ghivece şi jardiniere se plantează răsaduri de Primula. De asemenea, se îndepărtează frunzele bătrâne şi uscate de căpşun. Se seamănă în răsadniţe sau pe straturi- pentru a obţine răsad-, gura leului, ochiul boului, garoafa, mixandra, petunia, regina nopţii, creasta cocoşului sau crăiţe. Direct în câmp se pot semăna speciile care nu suporta transplantatul şi nu sunt pretenţioase faţă de temperatură: nemţisor, mac, lupin, albăstrele sai colţunaşi.

 

Spune-ne opinia ta