Reteta de lipie greceasca
Stiri Botosani Wednesday, 4 September 2013 ActualitatePita (sau lipie greceasca) - parfumata de ulei de masline, fripta pe o tipsie incinsa si servita fierbinte langa tzatziki. E aproape la fel de pufoasa ca o pizza se poate face si in cuptor, si in tigaie si nu cere prea multe ingrediente.
Ingrediente:
240 ml apa calda (nu fierbinte)
2 lingurite drojdie uscata
300-370g faina (550)
2 lingurite sare
2 lingurite ulei de masline
Optional se pot adauga busuioc uscat, chimen, cimbru uscat sau alte ierburi aromatice direct in aluat.
Mod de preparare:
Aluatul este asemanator cu cel de paine, iar etapele lui sunt aceleasi. Amesteca apa calduta cu drojdia intr-un bol mare si lasa-le sa stea deoparte cateva minute pana cand drojdia se dizolva.
Pune 300g faina intr-un bol mare si pastreaza restul pentru etapa in care vei framanta. Pune si sarea, ierburile aromatie uscate (daca folosesti), adauga apa cu drojdie si uleiul de masline. Amesteca totul bine pana cand se formeaza un aluat lipicios.
Presara putina faina pe blatul de lucru si scoate aluatul din bol. Framata, adaugand treptat faina, pana cand acesta capata consistenta si nu se mai lipeste. In 5-7 minute ar trebui sa obtii un aluat neted si elastic.
Lasa aluatul sa se dospeasca intr-un bol uns cu putin ulei de masline, timp de 1-2 ore, acoperit cu un prosop, pana cand isi dubleaza volumul. (Din acest moment poti pune aluatul si la frigider ca sa il folosesti atunci cand ai nevoie de el. Il poti pastra asa timp de o saptamana)
Dupa ce aluatul a crescut, scoate-l din bol, aplatizeaza-l usor si pune-l pe blatul tapetat cu faina. Imparte-l in 8 parti egale pe care sa le intizi cu sucitorul. Acoperea-le cu un prosop de bucatarie pana cand le vei pune in tigaie.
Ca sa reusesti sa formezi discuri perfecte roteste frecvent aluatul pe masura ce il intinzi cu sucitorul, presarand faina pe blat daca aluatul incepe sa se lipeasca.
Incinge bine o tigaie de fonta, pe foc mediu spre mare. (E incinsa daca o picatura de apa se veapora imediat ce ajuns pe suprafata ei) Unge tigaia cu putin ulei de masline. Pune un disc de aluat in tigaie si lasa-l pana cand observi ca se formeaza la suprafata lui niste bule mai mici sau mai mari de aer. Intoarce-l si lasa-l 1-2 minute pe partea cealalta.Intre timp bulele de aer se maresc. Mai intoarce o data si lasa 1-2 minute pe foc.
In tot acest timp lipia ar trebui sa se umfle frumos. Daca nu se intampla asa sau daca se formeaza doar cateva mici bule de aer, apasa usor suprafata ei. Cat timp pregatesti restul de lipii, pastreaza-le pe cele facute invelite intr-un prosop de bucatarie.
sursa: foodstory
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Program de incluziune în școlile din Botoșani, apel al Asociației Salvați Copiii!
Asociația Salvați Copiii Iași a lansat un apel către școlile din județele Iași, Botoșani, Galați şi Vaslui „care doresc să contribuie activ la diminuarea excluziunii sociale și educa...
Valeriu Iftime, înainte de FC Botoșani - FCSB: ”Viața mea e să le schimb antrenorul!”
FCSB a ajuns la 7 meciuri fără victorie în SuperLiga, după ce a remizat, scor 1-1, pe terenul nou-promovatei Csikszereda Miercurea Ciuc, în etapa a 9-a. Pentru trupa lui Elias Charal...
”Moștenirea” profesorului din Botoșani: Denisa a câștigat anul acesta premiul de 1000 de euro!
Peste 4000 de studenți ai Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV Iași) au început luni, 15 septembrie 2025, noul an universitar. La desch...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.77 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici