Reteta de lipie greceasca

O alegere ideala intre lipiile clasice si paine, lipia greceasca poate imbraca arome de ulei de masline, chimen si busuioc. 

Pita (sau lipie greceasca)  - parfumata de ulei de masline, fripta pe o tipsie incinsa si servita fierbinte langa tzatziki. E aproape la fel de pufoasa ca o pizza se poate face si in cuptor, si in tigaie si nu cere prea multe ingrediente.

 

Ingrediente:
240 ml apa calda (nu fierbinte)
2 lingurite drojdie uscata
300-370g faina (550)
2 lingurite sare
2 lingurite ulei de masline

Optional se pot adauga busuioc uscat, chimen, cimbru uscat sau alte ierburi aromatice direct in aluat.

Mod de preparare:

Aluatul este asemanator cu cel de paine, iar etapele lui sunt aceleasi. Amesteca apa calduta cu drojdia intr-un bol mare si lasa-le sa stea deoparte cateva minute pana cand drojdia se dizolva.

Pune 300g faina intr-un bol mare si pastreaza restul pentru etapa in care vei framanta. Pune si sarea, ierburile aromatie uscate (daca folosesti), adauga apa cu drojdie si uleiul de masline. Amesteca totul bine pana cand se formeaza un aluat lipicios.

Presara putina faina pe blatul de lucru si scoate aluatul din bol. Framata, adaugand treptat faina, pana cand acesta capata consistenta si nu se mai lipeste. In 5-7 minute ar trebui sa obtii un aluat neted si elastic.

Lasa aluatul sa se dospeasca intr-un bol uns cu putin ulei de masline, timp de 1-2 ore, acoperit cu un prosop, pana cand isi dubleaza volumul. (Din acest moment poti pune aluatul si la frigider ca sa il folosesti atunci cand ai nevoie de el. Il poti pastra asa timp de o saptamana)

Dupa ce aluatul a crescut, scoate-l din bol, aplatizeaza-l usor si pune-l pe blatul tapetat cu faina. Imparte-l in 8 parti egale pe care sa le intizi cu sucitorul. Acoperea-le cu un prosop de bucatarie pana cand le vei pune in tigaie.

Ca sa reusesti sa formezi discuri perfecte roteste frecvent aluatul pe masura ce il intinzi cu sucitorul, presarand faina pe blat daca aluatul incepe sa se lipeasca.

Incinge bine o tigaie de fonta, pe foc mediu spre mare. (E incinsa daca o picatura de apa se veapora imediat ce ajuns pe suprafata ei) Unge tigaia cu putin ulei de masline. Pune un disc de aluat in tigaie si lasa-l pana cand observi ca se formeaza la suprafata lui niste bule mai mici sau mai mari de aer. Intoarce-l si lasa-l 1-2 minute pe partea cealalta.Intre timp bulele de aer se maresc. Mai intoarce o data si lasa 1-2 minute pe foc.

In tot acest timp lipia ar trebui sa se umfle frumos. Daca nu se intampla asa sau daca se formeaza doar cateva mici bule de aer, apasa usor suprafata ei.   Cat timp pregatesti restul de lipii, pastreaza-le pe cele facute invelite intr-un prosop de bucatarie.

sursa: foodstory  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Petrică, botoșăneanul mort peste hotare, a fost condus pe ultimul drum de familie și zeci de oameni care l-au apreciat!

astăzi, 11:00

Petrică Postolache, tânărul de 42 de ani care aducea mereu zâmbet și lumină în inimile celor din jur, a plecat dintre noi, lăsând un gol pe care nimeni și nimic nu î...

Pompierii militari botoșăneni, campioni ai excelenței și curajului! (foto)

astăzi, 10:28

Aceste competiții includ probe practice și teoretice care testează abilitățile specifice ale pompierilor, precum intervențiile în situații de urgență sau manevrele de salvare. Titlul...

„Roș-alb-albaștrii” și-au aflat programul următoarelor cinci etape din SuperLigă!

astăzi, 10:00

FC Botoșani va debuta în noul an calendaristic cu un meci pe „Municipal”, împotriva celor de la CFR Cluj, partida fiind programată în cadrul rundei XXII, duminică, 19 ...