Proba practică a examenului pentru permisul de conducere, monitorizată audio- video şi la Botoşani. "Se va întârzia şi mai mult examinarea" VIDEO

"Nu mai are nimeni aşa ceva, dar noi suntem mai cu moţ", spune un instructor auto botoșănean. Considerată drept o modalitate de a asigura corectitudinea desfăşurării probei practice pentru obţinerea permisului de conducere, supravegherea audio-video a acesteia se va aplica din următoarele zile şi la Botoşani.

Proba practică a examenului pentru permisul de conducere, monitorizată audio- video şi la Botoşani. "Se va întârzia şi mai mult examinarea" VIDEO

Examenul pentru obţinerea permisului de conducere va fi supravegheat audio-video de la început şi până la sfârşit. Concret, toate probele examenului vor înregistrate video, în condiţiile în care până acum erau monitorizate doar probele teoretice.

În schimb, nu se va înregistra audio sau video proba practică susţinută pentru categoriile AM (mopede), A1 (motociclete cu cilindree maximă de 125 centimetri cubi), A2 (motociclete cu puterea maximă de 35 kw) şi A (motociclete cu sau fară ataş si triciclu cu motor cu puterea de peste 15 Kw).

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, "pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, începând cu data de 3 iulie 2017, modul de desfăşurare a probei practice se va înregistra atât video cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare care se vor instala pe autovehiculele folosite la susţinerea acestei probe. Sistemul tehnic de monitorizare se instalează, într-un punct fix, în autovehiculul pe care este afişată vizibil menţiunea "EXAMEN" şi se orientează paralel cu partea carosabilă, astfel încât să surprindă traficul pe direcţia de deplasare a autovehiculului. Stocarea datelor se realizează astfel încât să permită identificarea exactă a înregistrărilor după examinator, ziua şi ora examinării. Înregistrările audio şi video realizate nu reprezintă informaţii de interes public. În cazul în care candidatul contestă rezultatul probei practice, înregistrările vor fi puse la dispoziţia instanţei competente".

Ce spun examinatorii

Şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Botoșani, comisarul Marian Ciornea, spune că deocamdată, începând de luni, procedura de supraveghere video a probei practice se desfăşoară în Bucureşti şi Ifov.

"Urmează ca în zilele următoare măsura să se aplice şi la celelalte judeţe, probabil că o zi-două va fi un soi de testare în cele două. Nu se limitează doar la înregistrarea efectivă ci şi la stocarea datelor. La sfârşitul zilei, datele stocate se exportă într-o bază de date. Până funcţionează optim şi sistemul de descărcare, se impun şi nişte testări. Aparatura de monitorizare va fi montată pe maşinile de examen de către examinator. Însă, din câte ştiu, din septembrie se va pune în aplicare o hotărâre de guvern contestată de către şcoli în instanţă, instanţa le-a respins acţiunea şi cred că se va pune în aplicare de undeva din septembrie şi pentru perioada de pregătire. Însă cea care va fi folosită acum aparţine Direcţiei Regim Permise", spune Marian Ciornea.

Concret, cei responsabili cu asigurarea sistemelor tehnice de monitorizare audio-video sunt poliţiştii Serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, care, de altfel, şi organizează examenul de obţinere a permisului de conducere.

Ce spun instructorii

Pierdere de timp, aşa este considerată măsura supravegherii audio- video a probei practice. Instructorii auto consideră că dacă acum programările sunt la patru luni, în curând vor fi la şase luni, pentru că măcar o oră vor pierde examinatorii numai cu montatul camerelor pe maşinile de examen.

"Va fi un pic mai complicat pentru examinatori, dar eu, ca instructor, nu am nicio problemă din punctul ăsta de vedere. Oricum nu vor exista succese deosebite pentru că tot examinatorul hotărăşte cine ia permisul, şi nu camera. Singura chestie care se poate fa este dreptul elevului de a contestat, dar tot în pixul examinatorului stă, poate să pună camera oriunde. Se certifică eventual că omul a dat examenul, că a mers pe un anumit traseu, dar tot examinatorul decide. Criteriul subiectivitate poate se diminuează un pic. E inedit, nu mai are nimeni aşa ceva, dar noi suntem mai cu moţ", explică instructorul auto Valentin Vechiu.

Potrivit instructorului, faptul că se introduc aceste camere şi că şcolile de şoferi vor fi obligate să aibă un procentaj de minimum 40, 50 sau 60% de promovaţi nu va avea ca urmare reducerea accidentelor rutiere.

"Cauzele producerii accidentelor sunt alcoolul, viteza, or nu cred că în şcolile de şoferi învăţăm elevii să bea sau să meargă cu viteză, deci în niciun caz proasta pregătire. Mi se pare că prin aceste măsuri se aruncă pisica în grădina altuia, a şcolilor de şoferi. Cu aceste camere va exista un stres în plus, se va întârzia şi mai mult examinarea pentru că există nişte timpi morţi, de montare a camerei, de scoatere la fiecare maşină. Şi aşa nu avem suficienţi examinatori...", spune Valentin Vechiu.

SURSA VIDEO: DIRECŢIA REGIM PERMISE DE CONDUCERE ŞI ÎNMATRICULAREA VEHICULELOR


 

Spune-ne opinia ta