Marcel Vela a anunÈ›at marÈ›i proiectul OrdonanÈ›ei de Urgență prin care este pusă în dezbatere publică înfiinÈ›area PoliÈ›iei Animalelor. Ministrul de Interne a prezentat principalele prevederi.
Proiectul înființării PoliÈ›iei Animalelor prevede că animalele aflate în pericol vor putea fi confiscate, iar poliÈ›iÈ™tii vor avea dreptul să intre pe o proprietate privată fără mandat de la judecător dacă se constată că animalul este în pericol.
De asemenea, poliÈ›iÈ™tii se pot folosi de forÈ›ele È™i mijloacele din dotare ca să acÈ›ioneze pentru salvarea unui animal, iar „acÈ›iunile poliÈ›iÈ™tilor, inclusiv cele de pătrundere, pot fi înregistrate cu mijloacele audiovideo sau foto din dotare, fără consimțământul persoanelor”, citează Digi24.
În plus, animalele maltratate vor fi cazate în adăposturile publice pentru a fi tratate, apoi vor fi date spre adopÈ›ie.
PoliÈ›ia Animalelor va avea atribuÈ›ii inclusiv în ceea ce priveÈ™te animalele sălbatice È™i va fi în subordinea PoliÈ›iei Române.
Proiectul de Ordonanță de Urgență modifică Legea 205/2014 de protecÈ›ie a animalelor È™i mai prevede că vor fi transferaÈ›i, fără examen sau concurs, angajaÈ›i de la ANSVSA în noua structură.
Ce se înÈ›elege prin situaÈ›ia de pericol pentru animale:
a) rănirea sau schingiuirea animalelor;
b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.
Astfel, polițiștii pot interveni dacă vor constata existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă din:
a) constatarea directă È™i consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
b) declaraÈ›iile persoanelor implicate în activitățile prevăzute la alin.(2) sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoÈ™tință despre desfășurarea acestora;
c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de provenienÈ›a acestora;
d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postărilor în mediul electronic È™i/sau de telefonie mobilă;
e) fiÈ™a de observaÈ›ie clinică întocmită de un medic veterinar.
Totodată, în cazurile în care nu s-a putut interveni la timp pentru salvarea animalelor, se prevede că „în situaÈ›ia în care este necesară curmarea suferinÈ›elor fizice inutile ale animalului rănit, serviciile publice, prin medici veterinari, efectuează eutanasia acestuia la faÈ›a locului”.
Proiectul se află în dezbatere public pentru zece zile, iar propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate pot fi transmise pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.